В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Разделението на британското общество се отразява в парламента и е без промяна

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието, В развитие, 14.03.2019

19:22 | 14 март 2019
Обновен: 13:30 | 2 юни 2020
Зинаида Златанова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възможностите на европейското законодателството са максимално изчерпани по процедурата по излизането на Велкобритания от ЕС. Топката продължава да е в Лондон. Крайно несправедливо е отговорността да пада върху Тереза Мей, която ще остане в историята като един смел политик, заявил намерението си да изпълни волята на народа. Такова мнение изрази в коментара си Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Ние сме в момента в третата възможна хипотеза за Brexit, при която трябва да се иска удължаване на срока, и двете страни засега - и Британският парламент, и европейските лидери казват, че са готови на такова удължаване", каза още Златанова.

Според Златанова със сигурност и за Обединеното кралство, и за останалите държави, които остават в рамките на ЕС, най-благоприятният вариант е споразумението. То ще уреди редица висящи въпроси, като заповедите за задържане, въпросите на сигурността, въздушния трафик, който много сериозно трябва да се пренарежда, митническите правила, нетарифни ограничения, свободното движение на хора и стоки. 

Сега е ред на европейските лидери, при поставяне на въпроса за отлагането, те да се съгласят. Но Златанова не смята, че те имат основания да не се съгласят. По-важното е, че както и преди 2 години британското общество е много разделено и това разделение се отразява и в парламента, поради това се стигна до това буксуване. 

Ако се говори за голям провал в политиката на Великобритания за излизането й от ЕС, то той се свързва не с Тереза Мей, а с нейните предшественици, които със заиграване в популизма и с хазартно поведение хвърлиха страната в този референдум, след който се стигана до сегашната ситуация, посочи още в коментара си Златанова.

Вижте целия разговор във видео материала.