В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Вмешателството на ЕЦБ в пазарни икономики не е особено здравословно

Георги Найденов, икономист, В развитие, 11.03.2019

20:31 | 11 март 2019
Обновен: 13:20 | 4 юни 2020
Георги Найденов, икономист, В развитие. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Част от последните решения на Европейската централна банка (ЕЦБ) са продиктувани от ревизираните прогнози за икономическия ръст през 2019 г., включително и тези за германската икономика. Прогнозата за нея е 1%. За еврозоната прогнозата рязко се ревизира от 1,7 до 1,1%. В този ред на мисли ЕЦБ за трети път реши да започне да печата пари и отделно да запази ниските лихвени проценти до края на 2019, а се чуха мнения и за 2020 г. Това заяви икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Странното в политиката е, че ще се инвестира в корпоративен рейтинг. ЕЦБ влиза като играч в корпоративния сектор, но не е ясно как тя ще избира компаниите и секторите, в които да инвестира, изкупувайки корпоративния дълг. Това е високорисково начинание. В цялата стратегия ми се струва, че не се търси само икономически растеж, а инфлация, което е нелогично. В някои сектори икономическият ръст ражда дефлация".

Може да се доведе до намаляване покупателната способност на еврото с вдигането на инфлацията, разкри Георги Найденов. "Ще се раздават пари на банките, които ще биват връщани при отрицателни лихва. ЕЦБ е тръгнала по пътя на Японската централна банка. Ще започне да инвестира в акции и недвижими имоти. Вмешателството на ЕЦБ в пазарни икономики не е особено здравословно, но е в услуга на правителства, и то главно на тези от Южна Европа. Така се обезценява до някаква степен дългът на държави като Италия, Гърция, Португалия", допълни той.

Заговори се за новина за въвеждане на данък върху разплащанията в брой, посочи икономистът. "Това е един вид нарушаване на неприкосновеността на частната собственост. Някои подобни решения не са логически обосновани", отбеляза той.

Още по темата гледайте във видео материала.