В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Търговският ни баланс с Дания е положителен

Н. пр. Сьорен Якобсен – посланик на Кралство Дания, В развитие, 06.03.2019

13:36 | 6 март 2019
Обновен: 15:16 | 5 юни 2020
Н. пр. Сьорен Якобсен – посланик на Кралство Дания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двустранният търговски обмен между Дания и България е повече от двоен от присъединяването на България към ЕС. Става дума за увеличение със 125% от 433 до 974 млн. лв. Всъщност износът от страна на България към Дания чрез сектора на услугите е по-голям от този от Дания към България, коментира Н. пр. Сьорен Якобсен – посланик на Кралство Дания, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Дания винаги е била в подкрепа на присъединяването на България към ЕС и сме много щастливи, че това се случи през 2007, посочи Сьорен Якобсен. "Смятаме, че България се представи много добре в председателството на ЕС. Двустранните отношения на политически, културен и търговски фронт са много добри. През изминалата година различни министри дойдоха на посещение. Имаше срещи и заедно с бизнеса. За 2018 г. постигнахме увеличение на броя на датските туристи в България с 25% до 64 000. Опитваме се да реализираме и инициативи в областта на културата", допълни той.

За 2018 г. инвестициите от Дания са в размер на 237 млн. лв, съобщи посланик Якобсен.

"Надяваме се и на по-големи вложения тази година. Компанията Jysk ще създаде свой дистрибуционен център за Балканите именно в България, като инвестицията ще е на стойност близо 200 млн. лв. Carlsberg пък вече има две пивоварни в България. Danfoss инвестира в зелени решения в системите за контрол на хладилни инсталации, като е наела над 100 служители в България".

"Дания е силна и в селскостопанския сектор и производството на свинско месо. Секторът на информационните технологии също представлява интерес за Дания. Например – датската компания VConnect оперира в София и предлага решения за електронна търговия", посочи посланикът на Кралство Дания.

Идвайки в България, повечето датчани забелязват колко са учтиви хората и колко е благоприятна средата, разкри Сьорен Якобсен. Посолството на Дания в България също така е основало Датско-Българско бизнес общество с цел обсъждане на датския бизнес модел, тъй като по-голямата част от главните изпълнителни директори на датските компании у нас са българи.