В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Градовете са тези, които се нуждаят от продукта на творческите индустрии

Николай Михайлов, член на УС на Фондация "Креативни индустрии" и Александра Цветкова - PR & Creative мениджър в Nu Boyana Film Studios, В развитие, 05.03.2019

19:52 | 5 март 2019
Обновен: 19:24 | 4 юни 2020
Александра Цветкова и Николай Михайлов.Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Творческият продукт също е и бизнес продукт. Компаниите, които работят по творчески проекти обхващат десетки хиляди специалисти и дават част от БВП. Тяхната принадена стойност подкрепя градските икономики, стига политиката на градовете и държавата да се възползва от тях. Творческите индустрии също се нуждаят от финансова подкрепа като технологичните стартъпи, но фондовете и програмите, които се интересуват от тях са малко. Промяната в законодателството с доза протекционизъм към инвеститорите би подкрепила създателите на творчески продукти, от нея индустрията у нас се нуждае от години. Защото както Виена може да се похвали с опита си в бранша, така и България има компании с творчески продукти, чиито имена са световно познаваеми. Процесите в творческите индустрии в България и финансирането на творчески проекти коментираха Николай Михайлов, член на УС на Фондация "Креативни индустрии" и Александра Цветкова -  PR & Creative мениджър в Nu Boyana Film Studios, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Събитието CREATE & GROW: Креативна София среща креативна Виена фокусира дискусиите си върху мястото на творческите индустрии в градската среда. Организирано от бизнес агенциите на двете столици, то е част от общата политика за поощряване на обмена на знания и  интернационализацията на компании от сектора, които имат висок потенциал да бъдат двигатели на икономиките на съвременните градове. Николай Михайлов, участник в срещата, определи творческите индустрии като територия на "всички хора, които създават нещо благодарение на изкуство, култура, могат да са писатели, архитекти, дизайнери, аниматори, кинаджии, това, което ни обединява, е че имаме интелектуална собственост. Всеки един творец създава нещо, което има потенциал за добавена стойност. Градове като Виена много добре употребяват тази добавена стойност, а той е един от културните центрове на Европа". 

Експерти от Виена дават добри примери, а от страна на българските участници също не липсват примери за успешни творчески реализации, създаденото партньорство е нещо, от което индустрията трябва да се възползва, посочи Михайлов. 

Успехът на креативните индустрии  Александра Цветкова свърза с българското кино. Над 55 години съществува Киноцентърът "Бояна" и филмовото студио е едно от най-големите и най-добре работещите в Европа. "Покрай него процъфтява една индустрия от кино-професионалисти, които успяват да живеят само правейки това. За да я има една индустрия, хората в нея трябва да успяват да преживяват чрез творчеството си. В киното, говорейки за творчество трябва да знаем, че то е един голям бизнес и в него работят професионалисти, които се занимават с всички аспекти на направата на един филм. Това е голямо постижение за държавата ни. Когато дойдат от Европа различни финансиращи европейско кино институции, поздравяват за успешния бизнес модел приватизирания държавен Киноцентър", каза Цветкова.

В сектора на творческите индустрии работят близо 50 хил. души, а броят им е съизмерим с този на IT сектора, а като част от БВП на София приносът им е между 6 и 8%, докато на IT сектора - около 12%, посочи още Михайлов. За България компании като Walltopia JSC са абсолютен световен лидер. По думите на Михайлов мнозина у нас не знаят, че има български компании в бранша, които са разпознаваеми като абсолютни световни лидери.

Цветкова коментира наличието в образователните системи на редица европейски държави на инициативи, които още от детска възраст насърчават творчеството. А по думите на Михайлов и на австрийските участници в срещата на творческите индустрии градовете са тези, които се нуждаят от продуктите на индустриите.