В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Амбициозният бизнес е готов да плати за опита на топ мениджъра

Калина Петкова, член на УС на БЕСА, В развитие, 04.03.2019

19:18 | 4 март 2019
Обновен: 18:12 | 4 юни 2020
Калина Петкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като работодател на висш мениджърски екип българският бизнес е много конкурентен в днешно време, с много перспективи. Той е готов да даде търсената сума за да привлече мениджър с практика, опит, а от своя страна да предложи възможност за вземане на стратегически решения. Резултатите от проучването за заплатите на топ мениджъри (в компании с над 300 души персонал и с над 10 млн. лв. оборот), чиито проекти са преминали като търсене на кадри през БЕСА, коментира Калина Петкова, член на УС на БЕСА, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Как ще бъде формирано споразумението, това е основна част от договарянето, договорът може да достигне и надмине и бонус от 30%, който се изплаща в пари. Към него има елемент, който може да бъде свързан с акции или с опции, това също подлежи на сериозен избор у кандидатите, следват немонетарни придобивки, които преди години не бяха актуални, но сега се обсъждат, свързани са с подкрепа на семейството, на пътувания, подкрепа на здравни програми, на пенсионни програми", каза Петкова.

Тя допълни, че все по-често се обсъждат теми, свързани с представителната функция в България на заемащия позицията, с квалификационни програми, като става дума за магистърски програми, често извън България.

В това проучване са участвали около 20% български компании, посочи още Петкова.

"Те са такива, които привличат професионалисти от международни компании, нуждаят се от техния опит, от тяхната експертиза, тяхната практика и са готови да платят за такава позиция. За амбициозните български компании, за амбициозният български бизнес е наложително като излизат на пазара за висши мениджърски кадри, да платят търсената сума. Другото, което те пък могат да дадат и стават все по-предпочитан работодател, е възможността да се взимат стратегически решения - да си близо до собственика, до стратегията и да имаш размах на действие. Докато в една международна структура, когато ти си част от една йерархия на взимане на решения, си малко ограничен в дейността си, тя е предимно оперативна или тактическа. Смятам, че българският бизнес е много конкурентен в днешно време, с много перспективи".

Професионалист с опит на позицията генерален мениджър би могъл да достигне и надхвърли като възнаграждение сумата от 10 хил. лева месечно. Но това не е водещо при подбора на генерален мениджър или изпълнителен директор, то често е плод на индивидуално договаряне и включва допълнителните придобивки, които те ще получат. 

Възнагражденията, посочени в проучването, не са се променили от 2017 година, причината за това според Петкова е, че не са били провокирани външно - от ситуация, от икономически фактори, а следват просто инфлацията. Но по-големият ръст е в някои от функциите, които са следствие от промени, трансформации, дигитализация, посочи още Петкова. Тези промени се отразяват на търсенето, това вдига цената.

"Най-осезаем ръст във възнагражденията има при IT директорите, ръководители на технологични звена, директори, които ръководят софтуерни компании или услуги в технологични компании, при тях ръстът е над 30% и той не е свързан само с технологичния сектор като такъв, а с факта, че технологиите са навсякъде. Във всеки един от секторите, които наблюдаваме, виждаме IT-директорът като водещ по отношение на възнаграждението, то достига, дори надминава заплатите на някои оперативни директори", уточни Петкова.

Гледайте целия разговор във видео материала.