В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Слабите икономически данни от Китай доведоха и до поевтиняване на петрола

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 28.02.2019

12:31 | 28 февруари 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите днес, и не само, са в посока надолу. Американските и азиатските борси регистрираха спадове. Цената на петрола също е засегната и предвид негативните данни от Азия и най-вече от Китай. Това коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Серия геополитически проблеми и различни теми без развръзка повлияват, а търговският конфликт продължава. Друга тема са разговорите между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, без да се стигне до споразумение между двете страни. Тръмп си позволи да коментира, че Ким Чен-ун е поискал прекалено много. Международни анализатори коментират и предложението на Тръмп – известна доза отваряне на севернокорейската икономика, и дали Северна Корея ще бъде съгласна".

Данните са и за слабата фабричната активност в Китай, посочи д-р Иванова. "Нарастват опасенията, че ще видим много по-сериозно забавяне в Китай, Азия и то ще се прехвърли до различни точки на света. Най-бързи са темповете на спад в индустриалната продукция на Япония – 3,7% при прогнози от 2,4%. Външният и вътрешният пазар на Япония се сблъскват с проблеми. Износът отчете невероятен спад заради свития износ за Китай", отбеляза тя.

Дори преговорите между Китай и САЩ да доведат до споразумение, възстановяването от загубите ще отнеме време, коментира още Магдалена Иванова.

Очаквайте видео материал с целия разговор.