В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Недостигът на кадри в земеделието - резултат от комплексни проблеми

Костадин Костадинов, председател на НАЗ, В развитие, 25.02.2019

19:25 | 25 февруари 2019
Костадин Костадинов, председател на НАЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Костадин Костадинов, председател на НАЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Селското стопанства е динамична структура, в която във всеки момент се променят технологии, породи, сортове и това изисква непрекъснато усъвършенстване на заетите в този сектор. Но като цяло той страда от генерален недостиг на кадри, натрупан заради комплексни проблеми. Това коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Специално в зърнопроизводството и други сектори купуваме машини, влагаме в нови технологии, които изискват обучени кадри. За момента те започват да липсват. Средната възраст на заетите в производството на селското стопанството в България е около 57 години".

И в западните страни има тази липса на кадри, посочи гостът. "Движението на хора и като движението на Слънцето – от Изток на Запад. При нас все повече виждаме да прииждат хора от Изток. Напоследък се закриваха професионални училища, докато обучаващи се кадри, живеещи по селата, имаха интерес към тази професионална област. Впоследствие тези кадри преминаха към общините, където има недостиг на средства. Ние като Национална асоциация взехме мерки. На Националния си форум даваме стипендия на името на нашия колега Иван Генчев", подчерта Костадин Костадинов.

Отделно се изградиха стадиони, плувни комплекси, след които не се вижда тяхната цел, смята председателят на НАЗ. "Селата се обезлюдиха, населението застарява. От друга страна, промишлеността в Южна България се развива. Северна България опустява", допълни той.

"Чрез заплащане и социални дейности трябва да събудим приемствеността между поколенията и по-специално интереса на младите хора. Проблемът е в сегментите на зеленчукопроизводството и овощарството".