В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Очакванията за рецесия през тази или следващата година са пресилени

Проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания-БАН, В развитие, 14.02.2019

19:30 | 14 февруари 2019
Обновен: 20:52 | 14 февруари 2019
Проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания-БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания-БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разговорите за предстояща икономическа криза, която ще настъпи през тази или следващата година, са прекалени. Това мнение изрази проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания-БАН, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Говори се за намаляване на темповете на икономическия растеж, за влошаване на конюнктурата, за намаляване на поръчките, но разговорът по-скоро стига до предупреждение, че икономиката няма да се развива толкова положително, колкото до момента“.

Димитров посочи, че продажбите на автомобили, строителството и жилищният пазар като цяло, лихвите на централните банки, вземането и търсенето на кредити са основните показатели, които се следят и се явяват основен сигнал за предстояща промяна на икономическата картина.

От това не бива да се всява паника обаче и да се твърди, че следващата година икономиката ще изпадне в криза, подобна на тази през 2008 г. Всички тези разговори имат и обратен ефект, защото в даден момент наистина ще окажат влиянието си при взимането на инвестиционни решения“.

Гледайте видео материал с целия коментар.