В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политически спектакъл от уикенда бележи началото на предизборната битка в Германия

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 11.02.2019

13:03 | 11 февруари 2019
Обновен: 10:06 | 29 май 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group

По принцип символите в политиката могат да означават създаване на настроения "за" и "против" една и съща тематика едновременно. Това правят в момента двете водещи управляващи партии в Германия. Този факт може да се счете и като резултат от набиращите сили популисти в Германия и в цяла Европа. Християтдемократите на Ангела Меркел започват да говорят за мигрантската политика в ретроспекция, с лека критика, но така че да не разкритикуват лично канцлера. А социалдемократите от своя страна отхвърлят своята Агенда 2010. Така коментира политическите процеси, на чиято основа израстват икономическите в Германия, Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер (ХДС) представи своята „Национална индустриална стратегия 2030". В нея той препоръчва държавата да защитава и подкрепя по-добре компаниите. Сливанията на големи компании би трябвало да могат да създадат „национални и европейски шампиони“. Алтмайер възнамерява да помогне на по-малките компании с научноизследователска и развойна дейност. Освен това в някои случаи германските дружества следва да бъдат защитени срещу поглъщания от чужбина, включително чрез държавни инвестиции, съобщи Попов. 

Попов коментира и темата Brexit, обръщайки внимание на срещата между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, приключила до голяма степен без резултат. 


"И двете страни възнамеряват да се срещнат отново в края на февруари. ЕС предложи на Великобритания възможност за спешен бюджет за 2019 г. в случай на твърд Brexit, за да се смекчат отрицателните финансови последици. Великобритания ще продължи да плаща в европейския бюджет от април, а ЕС ще продължи да плаща за изследователите и фермерите в Обединеното кралство, заяви комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер".

Междувременно британският опозиционен шеф Джереми Корбин постави на правителството условия, за да окаже подкрепа в спора за Brexit. Наред с другото, политикът предлага да се създаде всеобхватен митнически съюз с ЕС и сближаване с единния пазар на ЕС, като правата и гаранциите не изостават от тези на ЕС. Корбин също така призовава за ясни ангажименти по отношение на бъдещото участие на Великобритания в агенциите на ЕС и програмите за финансиране.

Другите акценти от изминалата седмица гледайте във видео материала.

Повече по темата вижте на Investor.bg.