В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България може да прескочи от хартията в най-новото технологично ниво

Мартин Смит, съосновател и изпълнителен директор на Brightive, и Стоил Стоилов, старши консултант в Brightive, 05.02.2019

14:00 | 5 февруари 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цифровизацията на бизнеса е промяна, която редица европейски държави вече са приключили. Поради бързото развитие на технологиите във Великобритания, например, където цифровизацията в някои сфери е станала преди десетилетия, е необходимо да се обновят. "Ние сме консултанти на промяната, навсякъде, където има промяна, ние влизаме и помагаме за тази промяна. Нашите клиенти са по-скоро големи компании, които могат да си позволят консултантски услуги, нямаме поглед над по-малките компании". Това каза Стоил Стоилов, старши консултант в Brightive, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Трансформирането на данните  от хартиен носител на цифров в България предстои. Според Стоилов в зависимост от темпа на развитие на технологиите във Великобритания, където компанията има клиенти, работят системи, които са на 35 - 40 години и ъпгрейдването им отнема време.

"А в България можем да прескочим няколко поколения от технологии и от хартията да скочим на най-новото технологично ниво и да сме равнопоставени с европейските държави. Прибалтийските държави, които скоро след разпадането на Съветския съюз са започнали в тази посока, вече са извършили своята трансформация, но все още не е късно да направим това тук", каза консултантът.

Мартин Смит, съосновател и изпълнителен директор на Brightive, изрази намерението на компанията да продължи развитието си в България и да го разширява в региона и в Европа.  

"Нашето решение да инвестираме в България беше ръководено от специалистите тук, причините да инвестираме в България все още съществуват. Преди 5 години фундаментите, които видяхме тук, още съществуват, за нас като специалисти няма причина да преразглеждаме нашия бизнес. Телекомуникационни компании, фирми от финансовия, от фармацевтичния бизнес са наши клиенти. Дигиталната трансформация има огромни възможности. Екипът ни се развива успешно и с бързи темпове и можем да предоставяме услуги не само в България, но и в региона", посочи Смит.

Сега в българския офис на компанията работят 35 служители, до края на годината се очаква броят им да се удвои, а догодина да станат 100, допълни основателят на компанията за консултантски услуги. 

За предстоящата дигитализация на администрацията в България Смит каза, че има сфери от живота и бизнеса, в които се наблюдава напредък, но има нужда от ясна визия и лидерство, за да се завърши тази промяна. Това се е случило вече в прибалтийските страни, с които България е съизмерима. "Разполагате със средствата да постигнете нещо такова и не мисля, че една промяна в стандартите ще е от значение". 

За началото на годината в България Смит заяви, че започнала добре за компанията.

"Постоянно търсим нови поръчки, планираме да удвоим служителите си, някои от по-големите ни проекти са в Белгия, а служителите ни говорят всички основни европейски езици.  Стараем се да увеличаваме клиентите си и в страните на Бенелюкс, колкото повече работим в евро, толкова по-лесно ще устоим на волатилността", уточни Смит.

Гледайте целия разговор във видео материала.