В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските борсови индекси достигат 9-седмични върхове в сезона на отчетите

Д-р Магдалена Иванова, редактор форекс в Investor.bg, В развитие, 05.02.2019

13:32 | 5 февруари 2019
Д-р Магдалена Иванова, редактор форекс в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, редактор форекс в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Европа и тази сутрин борсите отбелязват ръстове. Основната причина е сезонът на отчетите, които в някои сектори надминаха очакванията на анализатори. В момента европейските борсови индекси достигат 9-седмични върхове. В САЩ също снощи имаше движение на положителна територия, главно заради технологичните компании. Това коментира д-р Магдалена Иванова, редактор форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"На фондовите пазари настроенията са положителни. На пазарите на петрол имаше лека волатилна търговия. Днес цените на петрола отчитат слаби ръстове. Фокусът е в затягането на предлагането. От една страна фигурират санкциите срещу Венецуела, като това може да доведе до спад в предлагането от 0,5 до 1%".

В същото време Саудитска Арабия заяви, че продължава с намаляването на доставките и производството, уточни д-р Иванова. "В същото време се оказа, че Русия с много по-малко от договореното с ОПЕК+ е свила производството на петрол през януари. В САЩ броят на работещите сондажните платформи бе намален до нива, които не е имало от година насам. Производството на петрол в близките месеци ще бъде по-слабо в идните месеци предвид тези индикации", посочи редакторът в Investor.bg.

"Австралийската централна банка запази лихвите без промяна на ниво от 1,5%, но посочи, че рисковете, вътрешни и външни, нарастват. От друга страна, там има проблем с пазара на недвижими имоти под формата на спад, затова част от анализаторите очакват понижение на лихвените проценти, но това не се случи. Под 5% се очаква да спадне безработицата. Централните банки по света могат да си отдъхнат заради паузата и търпението на Фед спрямо бъдещи увеличения на лихвите. Акциите на банковия сектор в Австралия поскъпнаха. Виждаме положителни реакции".

Английската централна банка ще заседава този четвъртък, съобщи Магдалена Иванова. "Консенсусната прогноза на пазарите е за запазване на лихвите на ниво от 0,75%. Коментира се, че АЦБ е с вързани ръце заради Брекзит. При текущата несигурност няма да има увеличение на лихвите. Фокусът на пазарите е върху икономическите перспективи на данните от АЦБ", посочи тя.