В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

С предимствата на дигиталната реклама малките компании могат да успеят по-бързо

Вергиния Къшева - Накова, бизнес консултант и основател на Training Academy, В развитие, 30.01.2019

12:50 | 30 януари 2019
Вергиния Къшева - Накова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Вергиния Къшева - Накова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предимствата на дигиталната реклама за стартъпите и малките фирми тръгват от необходимостта от по-малки бюджети в сравнение с тези за стандартните канали - радио, телевизия. Тя дава и конкурентно предимство на бизнеса, който я ползва. Големите компании неглижират дигиталната реклама, техните бюджети изключително са съсредоточени в телевизия. Малките компании и стартъпите имат нисък праг за достигане на техните потенциални клиенти - с месечен бюджет от 1000 - 2000 лв. могат да постигнат много добри резултати. Как - насоки дава Вергиния Къшева - Накова, бизнес консултант и основател на Training Academy, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Какви усилия да се влагат в дигитална реклама, това зависи от ползите за определен бизнес, е становището на бизнес консултантът. Според Накова в момента много компании се конкурират не само за клиенти, но и за кадри и това е световна тенденция. Ако компанията няма присъствие в социалните мрежи и не е близо до потенциалните си кадри, е вероятно да ги изпусне. Всеки бизнес трябва да се възползва.

Най-популярна е фейсбук - рекламата. Но ако се използва този вид реклама, тя трябва да се прави професионално, без да се неглижира и фирмения уебсайт, казва консултантът. Той може да направи толкова срещи дневно, колкото един търговец не може. Затова основната дейност на нейната компания е изработването на сайтове, още повече, че добре прецизираният уебсайт може да спести ползваните канали и разходи за реклама на собственика си, каза още Накова.

Дигиталната реклама не означава винаги да се ползват много канали, а да се изберат онези, които са подходящи. Когато става дума за малък бизнес, често липсва цялостен поглед от страна на собственика към маркетинга. Работата на парче, предлагането на една част от маркетинга на един външен изпълнител, друга на друг и трета на лице от близкото обкръжение, по думите на консултанта разпилява усилията. Как правилно да структурират и да се възползва малкият бизнес от дигиталната реклама?

Вижте повече във видео материала.