В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Санкциите на САЩ спрямо Венецуела не се отразиха особено на световната търговия

Д-р Магдалена Иванова, редактор форекс в Investor.bg, В развитие, 29.01.2019

13:03 | 29 януари 2019
Д-р Магдалена Иванова, редактор форекс в Investor.bg, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, редактор форекс в Investor.bg, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сред ключовите фактори, отразяващи се на търговията към момента, е последната информация за наложени санкции на Венецуела от страна на САЩ. Петролът поскъпна в петък с около 1 % след заплахите от страна Щатите към Венецуела. Когато днес тези санкции бяха наложени, пазарите не реагираха толкова сериозно. Има леко поскъпване на петрола с доста под 1%. Няма особен ефект върху търговията от тези наложени санкции, а все пак Венецуела е член на ОПЕК. Това коментира д-р Магдалена Иванова, редактор форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Свръхпредлагането натежава като фактор на световните пазари, има ръст на резервите в САЩ, отбеляза Магдалена Иванова. "Те увеличиха производството с около 2 млн. барела на ден от миналата година. Нараства и броят на работещите платформи там. От друга страна, сигналите, че в Китай има забавяне, растат, а това ще се отрази и на търсенето, тъй като те са най-големият консуматор на петрол", допълни тя.

"Саудитска Арабия взема нови мерки за намаляване на производството под договореното по време на срещата на ОПЕК през декември, където се договори свиване на добива, за да няма прекалено ниски цени на петрола. През февруари страната ще намали още повече производството си".

Пазарите са предпазливи, посочи Иванова. "Китай е засегнат от търговската война със САЩ и това няма как да не се отрази на търсенето на петрола. Някои от световните инвестиционни банки понижават прогнозите си за цените на петрола през 2019 г. Очакванията са американското производство да достигне рекордни обеми", уточни тя.

"На фокус тази седмица е заседанието на Фед. Тази година за първи път след всяко заседание на Фед ще се прави пресконференция. Довечера в британския парламент има поредно заседание по повод развоя по Брекзит. Слабите данни на американски компании в Китай са свързани със забавянето в Китай относно търговската война. Блокиране дейността на американското правителство повлия на бизнес климата в страната".

Вижте целия разговор във видео материала.