В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Концепция цели активизиране на "спящите" бонове от масовата приватизация

Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ-София и Радослава Масларска, председател на УС на БАЛИП, В развитие, 21.01.2019

15:42 | 21 януари 2019
Васил Големански и Радослава Масларска. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Големански и Радослава Масларска. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поради неинформираност по време на масовата приватизация от края на миналия век, както и последвалите различни промени в обществения живот, голяма част от хората, притежатели на бонови книжки с дялове от приватизирани части от държавната собственост са ги забравили или не знаят за какво могат да им послужат те. Други са загубили данните за притежаваните акции от техни предци, но по-голяма част от обикновените граждани, участници в масовата приватизация, не са потърсили информация какво се случва с техните дялове. В същото време компании, които са създадени на базата на такива дялове, работят и раздават дивиденти. Но когато дивидентът не бъде потърсен в срок от 5 години, той се връща обратно в компанията.

"Ние сме длъжни да помогнем на хората, които не са информирани и притежават вече 20 години бонове от масовата приватизация, да намерят информация и да получат дивидента, на който имат право, ако има такъв, без да срещат пречки в това". Така обясни целта на предложената за обществено обсъждане концепция за решаване на проблемите с боновете от масовата приватизация Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ-София и управител на Централен депозитар в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

В Съвета за развитие на капиталови пазари е имало дискусия по различни елементи от тази концепция, посочи Големански, както и срещи с експерти, инициирани от Министерството на финансите, резултатите от тях са намерили отражение в тази концепция за справяне с дълго отлагания проблем.

Информационната кампания, която ще е основата на обсъжданата концепция, е закъсняла с 20 години. Това мнение застъпи Радослава Масларска, председател на УС на БАЛИП, като каза още, че на времето на хората никой не е обяснил за какво са им тези приватизационни бонове и как да се възползват от тях.

По повод коментарите за вариант на нова национализация на частна собственост, Масларска акцентира върху същността на концепцията, предложена за обсъждане.

"Да не започваме от края на концепцията, а да погледнем нейните части. Хората е добре да знаят, че може би имат дивидент, който може би работи като един банков депозит. 30% от публичните компании, които са раздали дивидент, са основани със собственост от масовата приватизация, а той трябва да бъде потърсен в срок от 5 години", каза още Масларска.

Големански поясни, че след като мине общественото обсъждане и се натрупат мнения, ще бъде определено и дефинирано какво е спяща акция, а след това ще последват и законодателни промени, за да се решат въпросите.

Гледайте целия разговор във видео материала.