В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

По-малък, но икономически по-обоснован, бе ръстът на кредитите през годината

Христо Христов, икономически блогър, В развитие, 28.12.2018

14:20 | 28 декември 2018
Христо Христов, икономически блогър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Христов, икономически блогър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато ръстът на жилищните кредитите у нас през 2007 - 2008 г. е бил около 2 млрд. - 2,5 млрд. лв., което е  40% - 50%, 2018 г. ще приключи с по-малък кредитен ръст, но пък по-обоснован икономически. Това каза Христо Христов, икономически блогър, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Това съотношение е на база на добрата макроикономическа конюнктура, която имаме в момента. Имаме рекордно ниско ниво на безработицата, ръст на работните заплати, самите потребители се чувстват по-спокойни за работните си места и за своите доходи, съвсем логично  е да предприемат покупки на кредит - било на недвижим имот или на друг тип продукт", каза още Христов.

Според него голям риск към момента за нашия пазар няма. Основното предизвикателство според него ще е към банките, да успеят и през следващата година да постигнат добър ръст, като този, през последните 2 години - 2017 - 2018. Той посочи още намесата на БНБ, която предприе мерки относно забавянето на икономическия ръст на световната икономика и на ЕС като цяло и евентуалните негативни ефекти, които то би предизвикало върху нашия пазар.  Увеличен бе антицикличният буфер от самите банки и в момента няма поводи за притеснение. 

Динамиката на изминалата година блогърът определи като по-скоро насочена надолу, но и към запазване на едно здравословно ниво на лихвените проценти, от гледна точка на функционирането на банките.

"Не можем да очакваме те да паднат под определени стойности, поради простата причина, че самите банки също имат разходи,които трябва да бъдат покривани и продължителното намаляване от тези нива би довело до известни рискове в системата. Очакванията за следващата година са тези нива да се запазят и да имаме леко увеличение, разбира се, очакваме и решението на ЕЦБ по промяната на основната лихва, която преди дни бе заявено, че ще се промени през втората половина на 2019 г.", каза още Христов.

Очаквайте целия разговор във видео материала.