В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Гъвкави мощности от ВЕИ, допълвани от газови централи, са по-ефективното решение на енергетиката

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", В развитие, 11.12.2018

14:45 | 11 декември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С невероятния скок на търгуваната електроенергия на българската независима енергийна борса започна декември. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Темата за бъдещето на електроенергетиката в Маришкия басейн изисква да се каже жестоката истина, каза още Кискинов.

"А тя е че още през 2008 г., когато в Европейския парламент и в съвета на ЕС се договаряше климатичния пакет, основата за настоящия пазар на емисии на парникови газове, се знаеше и бе гласувано с консенсус, че ще се следва този път и още към 2030 г. е твърде вероятно ЕП да ограничи съществено производството на електроенергия от високо емисионни мощности, каквито са ТЕЦ-овете от Маришкия басейн. Като цяло политиката на ЕС е насочена към ограничаване на тези източници, тъй като те равнопоставени с другите търговски участници като ядрена енергия, газ, ВЕИ, тяхното производство изглежда няма да е рентабилно, предвид високите разходи за емисии, които трябва да заплатят. Нещо повече - предвиди се изрично временна дерогация от тези правила, специално за Източна Европа, на принципа на солидарността. Тогава развитите държави - членки предоставиха част от своите емисии, именно заради проблема в някои държави, каквато е и България, които не можеха да преминат толкова бързо към по-чисти мощности и процентът на произвежданата енергия в тези страни от въглищните централи е твърде голям".

Десет години минаха и по този въпрос можем да кажем, че не е направено много, а да има плавна миграция на тези мощности към новия пазар за задължения и емисии, посочи Кискинов.

"Исторически цените на емисиите се бяха сринали до нива от 4, 5 6 евро за тон. "С консенсус бяха изтеглени 900 млн. квоти от тези емисии от пазара, за да се създаде функциониращ пазар на емисии, който да може да стимулира и обосновава прехода към нисковъглеродна икономика и инвестициите в нисковъглеродни производства. Именно затова, че цената на емисиите беше много ниска и на производителите им беше по-изгодно да ги купуват, вместо да правят модернизации на производството, процесът не се разви в годините". 

След изтеглянето на голям брой квоти, съвсем естествено, предвидимо и желано цената на емисиите се повиши. Квотите, необходими да бъдат купени за работата на централите от Маришкия басейн е можело да бъдат купени на ниски цени, но поради лоша и неадекватна организация това не е било направено, каза още адв. Кискинов. Той уточни, че няма никаква информация как и по какъв начин се закупуват тези емисии.