В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Марков: Българските политици трябва добре да разчитат сигналите от ЕС

Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в В развитие, 17.02.2016

18:17 | 17 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новината, че мониторинговият процес над Румъния от страна на ЕК може да бъде отменен до края на мандата на Комисията, изтичащ през 2020, е еднакво важна както за България, така и за Румъния. Сигналът за България обаче е изключително лош. Това коментира Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер дойде изненадващо за българските политици.

„Надявам се да не се стига до тази крайност. Живеем в кризисни времена и българските политици трябва добре да разчитат сигналите от ЕС, тъй като България има нужда да бъде част от Европейската общност. Последното, от което страната има нужда в момента е да изпадне в изолация.“ Нещо, към което се насочваме, четейки сигналите на ЕК.“

Размерите на тази изолация могат да бъдат усетени най-силно по линия на европейските фондове. Проблеми могат да възникнат, ако започнат проверки затова как са били усвоявани средствата, обясни анализаторът. Не на последно място важен е сигналът, който тази новина изпраща към бизнеса в целия ЕС, тъй като много компании могат да предпочетат да инвестират в Румъния.

Димитър Марков коментира още промените в закона за съдебната власт, както и предприеманите стъпки в правилната посока. Антикорупционният закон няма да реши генерално проблемите, но има потенциала да оптимизира съществуващите ресурси и да канализира процеса в една посока. Промените в закона за съдебната власт също се водят към някакво развитие, посочи експертът.

Вижте повече във видеото: