В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Необходими са навременни промени в данъчното законодателство

Проф. Д-р Симеон Ананиев, предс. на Асоциацията на вещите лица и експертите; Моника Петрова, НАП; Доц. Десислава Йосифова, ВУЗФ, В развитие, 16.11.2018

21:08 | 16 ноември 2018
Проф. Д-р Симеон Ананиев, предс. на Асоциацията на вещите лица и експертите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Д-р Симеон Ананиев, предс. на Асоциацията на вещите лица и експертите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъчното законодателство е жива материя и трябва да се променя непрекъснато. Всяка година изчезват професии, появяват се нови, бизнесът се мени. Това каза проф. д-р Симеон Ананиев, предс. на Асоциацията на вещите лица и експертите, в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз

„Данъчното законодателство от една страна изостава, това донякъде е нормално. Необходими са експерти обаче, за да може то да се промени и да отговори на изискванията на динамичното развитие на обществото“.

По повод на промени в данъчните закони, които ще бъдат въведени у нас от 2019 г., Моника Петрова, НАП, коментира тези, които ще засегнат ваучерите за конкретна цел и многоцелевите.

„Преди самото купуване на ваучера трансформираше парите от един носител на друг и се надчисляваше ДДС, когато ваучерът беше реализиран при съответния търговец. Сега ДДС ще се надчислява още при закупуването му“.

Доц. Десислава Йосифова, ВУЗФ, коментира идеята за единно ДДС пространство в рамките на Европейския съюз (ЕС) .

„Основният проблем, който наложи това е, че доведе до загуби от приходите по линия на ДДС в държавните хазни на страните членки на ЕС в размер на 170 млрд. евро за 2014 и 2015 г. Загубите от т. нар. източване на данъчен кредит са 50 млрд. евро само по линия на фиктивните вътреобщностни доставки и придобивания“.

Очаквайте видео материал с целия разговор.