В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Решението на проблемите в социалния сектор изисква системен подход

Мартин Иванов, Федерацията на социалните сдружения в България, В развитие, 12.11.2018

19:29 | 12 ноември 2018
Мартин Иванов, Федерацията на социалните сдружения в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Иванов, Федерацията на социалните сдружения в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За подобряване на дейността на социалния сектор има нужда от редица промени, които изискват системен подход. Това каза Мартин Иванов, Федерацията на социалните сдружения в България, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Гостът посочи, че нивото на заплащане в сферата е ниско, а и служителите имат нужда от практическо обучение за работата с хора, тъй като само образованието не е достатъчно. Според него именно това поражда необходимостта от комплексни мерки, тъй като само увеличение на финансите в сектора или въвеждането само на дуално обучение не биха били достатъчни.

Дуалната форма на обучение Иванов определи като чиракуване.

„Работата в социалната сфера изисква добро сърце, но това не е достатъчно. Професионализмът не може да бъде изключен като изискване. Необходимо е традицията да се осъвременява и да отговаря на актуалните потребности на хората“.

Гостът отбеляза, че социалните професии у нас се изучават само в определени гимназии, а и има тенденция редица професии да са част от висшето образование, без да е необходимо изучаването им на толкова високо ниво.

Иванов коментира и новите технологии, които променят облика на голяма част от познатите ни до момента дейности, като посочи, че в социалния сектор обаче отражението им няма да бъде толкова голямо.

„65% от професиите, които ще ги има в бъдеще все още не са известни. Въпреки технологичните иновации, същината на професиите, свързани с хората и грижата за тях, ще остане същата. За един млад човек това значи перспектива и сигурност“.

Вижте целия разговор във видео материала.