В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ситуацията за застрахователния сектор у нас е тревожна

Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс, В развитие, 08.11.2018

20:01 | 8 ноември 2018
Обновен: 20:01 | 8 ноември 2018
Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията за застрахователния сектор у нас днес е тревожна, тъй като се случиха събития, които влияят директно върху възможността му да функционира в този си вид. Това каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Като основен проблем пред сектора Проданов посочи решението на Върховния касационен съд, взето през юли тази година, да бъде увеличен кръгът от лица, имащи право на обезщетение в случай на смърт при пътнотранспортно произшествие.

„На пръв поглед изглежда, че това решение внася допълнителна справедливост. Финансовите и икономически показатели за него обаче не са изчислени. Правоимащите станаха голяма група, а претенциите им ще увеличат сумите за сектора с 1,5 млрд. лева, с които той не разполага“.

Според него проблемът за сектора би могъл да бъде решен единствено чрез въвеждането на лимити до приемането на методика, с която да се решат цялата група проблеми.

„Бавенето на методиката затруднява работата на сектора, а като се прибави и увеличеният брой, имащи право на обезщетение, работата става невъзможна“.

Гостът посочи, че въвеждането на лимити няма да значи таван на обезщетенията, а само ще сложи лимит на неимуществената компонента. Той добави, че процедурата е така уредена във всички страни членки на Европейския съюз, а в някои от тях подобно обезщетение дори не се изплаща.

При липса на бързо държавническо решение, застрахователният сектор ще бъде изправен пред риск от финансов колапс, добави още Проданов.

Вижте целия разговор във видео материала.