В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Страничните фактори от Бюджет 2019

Проф. Духомир Минев, Българска антибедност мрежа, ИИОЗ на БАН, В развитие, 06.11.2018

14:00 | 6 ноември 2018
Обновен: 15:32 | 6 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2019 цели намаляване на социалните неравенства, но има риск странични фактори да анулират този ефект, коментира проф. Духомир Минев, Българска антибедност мрежа, ИИОЗ на БАН, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Бюджетът прави стъпки към намаляване на неравенството, но се съмнявам, че ще успее да го понижи. Неравенствата зависят и от други фактори, които остават непроменени, като някои от тях дори се усилват. Преразпределителната функция на бюджета се ускорява, което е позитивно, и тя има за цел да редуцира неравенствата. От друга страна, външни структури и НПО организации ни посъветваха да преразгледаме данъчната система".

В България по равнище на работните заплати сме на последно място в ЕС, констатира гостът. Бизнесът трябва да се прави по човешки правила, смята той.

"Предвидените средства за социална политика са добра стъпка, която заслужава признание. Ще възникнат обаче промени, които ще анулират ефекта от нея за голяма част от бенефициентите. Става въпрос за цените на горивата и други източници".

Считам, че бюджетният излишък ще бъде и повече от 600 млн. лв., ако ситуацията се развива по досегашния начин и не се появят странични рискове, твърди проф. Духомир Минев.

Законoдателните промени са важни и след тях е степента, в която институциите следват законодателството, пояснява още проф. Минев.

Вижте целия разговор във видео материала.