В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Приключи един неблагоприятен месец за еврото

Мартин Митренцев, Форекс анализатор, В развитие, 31.10.2018

22:00 | 31 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Октомври беше неблагоприятен месец за еврото. Видяхме, че индексът за еврото за пръв път от доста време спадна под 93, също така съотношението евро - долар беше изключително близо до едно от най-ниските си нива, регистрирано в средата на август от 1,13, а в момента евро-долара се търгува на ниво от 1,1315. С това започна седмичния си коментар Мартин Митренцев, Форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Изявлението на канцлера Меркел в понеделник, в което тя каза, че нейния четвърти мандат ще бъде последен и че тя се оттегля от лидерския си пост в ХДС, моментално беше отчетено от пазарите и видяхме един спад в съотношението евро-долар от 50 пункта само в рамките на няколко часа. След това настъпи една корекция на пазара. 

В последните 2 дни се получиха и важни данни за БВП и за индекса на потребителските цени. БВП на еврозоната за 3-то тримесечие е с най-ниския си ръст от 2014 г. насам - само 0,2% спрямо 0,4% в първите две тримесечия. Тези два фактора, както и неяснотата около италианския бюджет допринесоха за този спад от 300 пункта спрямо 12 октомври този месец в евро-долара, за по-малко от 20 дни".

Целия обзор гледайте във видео материала.