В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Жаир Болсонаро се доближава до авторитарния режим на управление

Д-р Анета де ла Мар, преподавател в Университета в Богота, В развитие, 29.10.2018

19:33 | 29 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Жаир Болсонаро се доближава до авторитарния режим на управление, коментира д-р Анета де ла Мар, преподавател в Университета в Богота, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

За тези, които са гласували за Жаир Болсонаро, новината за спечелването му на президентските избори е положителна, но целият континент е в шок, тъй като не се знае какво ще се случи, споменава д-р Анета де ла Мар. "Той е много противоречива личност, няма опит и е антисистема. Ще тръгне към реформи, но не знаем какви. Жаир Болсонаро се изказа против Дилма Русев през 2016 г. Той пое войната за отмъщение към лявата Работническа партия, която е на власт. Отвори си път, когато корупцията тресеше властта", уточнява тя.

"На Фернандо Адад му бе трудно заради единия месец подготовка. Не всички от тези, които гласуваха за Адад, го подкрепяха. Някои просто не искаха Болсонаро да не бъде избран. В Бразилия гласуването е задължително, въпреки това избирателната активност е била 76-78%".

Най-големият проблем е икономическата криза от 2010, когато Дилма Русев стъпи на власт и така кризата се свърза с корупционната такава, разкрива гостът. "Голяма част от населението е загубило вяра в системата. Политическото доверие е сринато. Религиозните влияния на евангелистките църкви са големи в Бразилия. Корупцията е повсеместна, но се изразява по различен начин", пояснява д-р Анета де ла Мар.

"Болсанаро няма много ясна политическа програма. Той идва с наказателния вот. Освен това е ултраконсервативен и иска да засили да засили тенденцията на неолиберализма, навлязъл в Латинска Америка през 80-те години на миналия век, и приватизацията и силата на частния сектор, както и за спирането на субсидиите за част от населението. Оттам настъпват прояви на един военен човек. Дори гледа положително на смъртна присъда, на това да се носи оръжие. Проявява расизъм, класизъм, ксенофобия, женомразие. Всичко това по някакъв начин ще се внедри в социалните му политики. Той изразява мнението на част от обществото в Бразилия, което всъщност е силно поляризирано. Жизненият стандарт на населението започна да се подобрява от президента Кардосо. Сега вече коментарите са за президент, който се доближава до авторитарния режим, опирайки се на крайни позиции. Важно е да се създаде интеграция".

Още по темата гледайте във видео материала.