В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Очаква се добро развитие на икономиката и това предполага активен пазар на имоти

Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център, В развитие, 25.10.2018

20:32 | 25 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очаква се добро развитие на икономиката и това предполага активен пазар на имоти, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

На пазара за жилища се наблюдава един стабилен ръст, категоричен е Тихомир Тошев. "Преди кризата 2008 годишните ръстове бяха между 30 и 50%, което показа, че пазарът е твърде динамичен и може да се доведе до проблеми. 10% ръст показва един стабилен, възходящ пазар, без данни за притеснение засега. В последните няколко месеца се постигна ръст на цените на имотите. Част от купувачите започнаха да се оттеглят от пазара, защото смятат, че цените са твърде високи. Тази година се издадоха много разрешителни за строеж и в следващата година ще се построят още нови жилища в София. Всичко това би трябвало да доведе до едно нормализиране и стоп на цените на имотите. Пазарът продължава да е горещ, все още мотивираните купувачи са много и затова са тези цени", разкрива той.

"По-скоро се очаква, че през 2019 първо ще видим успокояване на ръста на цените и броят на сделките да се задържи на този от тази година. Очаква се добро развитие на икономиката и това предполага добър и активен пазар на имоти. Около 60% от покупките на жилища са с кредит. Продължаваме да сме с ниски доходи. Възможността да спестим цялата сума за жилище, особено в големите градове, а почти невъзможна. Хората използват ипотечен кредит, за да решат жилищния си проблем сега. Появяват се клиенти за стопроцентово кредитирано, което ние като консултанти считаме за рисков ход. За хората, които не са заделили поне 15-20% от стойността на жилището, приемаме, че би било проблем дългосрочно да обслужват кредит. Банките финансират до 85% от стойността на жилището. Те също очакват самоучастие от клиента".

Необходимо е хората да помислят добре как да осъществят тази стъпка, как да разпределят бюджета си, какви ще бъдат разходите и таксите, които могат да достигнат 8-9% от стойността на жилището, допълва Тихомир Тошев. "Моят съвет покупката на имот с инвестиционна цел също да се премисли добре и да бъде със собствени средства. Когато купуваме жилище, в последно време се забелязва, че българинът предпочита малко по-големите по площ жилища – между 80-110 квадрата. Когато купуваме за инвестиция, търсим по-малък апартамент – между 50 и 70 квадрата, тъй като те по-лесно се отдават под наем", отбелязва гостът.

"Въпреки че българите теглим кредит в срок от 20-25 години, кредитите също успяваме да ги погасяваме в рамките на 10-12 години с предсрочно погасяване при възможност. За България предвид ниските доходи това е правилната политика. В период на спад на лихвите хората предпочитат плаващите лихви. В период на ръст на лихвите все повече клиенти питат за фиксирани лихви, каквито са прогнозите за следваща година. Очакванията са, че за новите клиенти лихвите по ипотечните кредити ще нараснат с между 0,2 до 0,-0,5-процентни пункта. Ако изтеглим ипотечен кредит при сегашните условия или след 8 месеца, месечната вноска тогава би била с около 20-30 лв. по-висока на месец. Това покачване не се очаква да е притеснително".

Още по темата вижте във видео материала.