В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Цените на петрола ще останат волатилни поне до 4 ноември

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие

20:25 | 24 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на петрола ще останат волатилни поне до 4 ноември, коментира Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"За първи път в историята на ЕС се отхвърля бюджет на държава. Италия е единствената държава в Европа заедно с Гърция, която има държавен дълг по-голям от БВП. 130% е външният дълг на Италия – 2.3 трлн. евро, а БВП е 1.9 трлн. евро. Ще им се наложи да коригират плана си, в противен случай ще им бъдат наложени санкции. Доходността по десетгодишните италианските облигации е свързана с огромна волатилност, което не е характерно. Същата волатилност обаче в момента наблюдаваме и при паунда, петрола, долара. Агенцията за кредитен рейтинг „Мудис“ даде оценка на десетгодишните италиански облигации само една степен над спекулативната от високорискови облигации. Въпреки това перспективата за Италия е стабилна".

 

Днес за пета поредна седмица ставаме свидетели на увеличение на записите на суров петрол в САЩ – 6.3 милиона спрямо предходната седмица, спомена Светозар Димитров. "Причината за това са големият брой – близо 900, нефтени платформи, които работят. Цената за барел на сорт Брент за момента е 77 долара. спрямо 86-87 долара за барел на 24 септември. Цените ще останат волатилни поне до 4 ноември. Очакванията на повечето трейдъри са за едно покачване от 100 долара на барел. Според мен няма да видим такива цени, защото иранския петрол няма да изчезне напълно от пазара. Саудитска Арабия пък ще компенсира намаленото производство от Иран", заяви още той.

Британският паунд се търгува на 1.29 GBP, съобщи Митренцев. Ако не се постигне споразумение между Великобритания и ЕС или се постигне лошо такова, паундът ще отбележи спад, категоричен е той.

„Долар-лев“ се търгува на едни нива между 1.67 и 1.70, поясни форекс анализаторът. "Не може да се говори за голяма волатилност. Доларът е непридвидим предвид политиката на Тръмп и войната си с ФЕД", допълни той.

На 6 ноември има междинни избори в САЩ. Ако има смяна на властта в Сената, може да видим евентуален импийчмънт срещу Доналнд Тръмп, подчерта още Мартин Митренцев.

Канадската валута е с увеличен основен лихвен процент на 1.75%, констатира форекс анализаторът.

Още по темата вижте във видео материала.