В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Саудитска Арабия остава движещ фактор на енергийния пазар в световен мащаб

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 23.10.2018

13:26 | 23 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Седмицата започна с по-високи цени на петрола. По-високите цени вчера се дължаха основно напрежението около Саудитска Арабия и убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. Пазарите се притесняваха, че при въвеждане на санкции срещу петролния износ на Иран и влизането им в сила ще възникнат опасения, че ако се стигне до реакция от страна на международната общност към Саудитска Арабия, тя ще отвърне, като спре част от доставките на петрол. Днес има сериозно успокояване, след като министърът на петрола на Саудитска Арабия спомена, че страната ще остане движещ фактор на енергийния пазар в световен мащаб, и не само, че няма да използват петрола като коз в международните отношения, а се очаква дори да добиват повече петрол и да спазят ангажимента си към САЩ.

"Данните за последната седмица показват увеличаване на броя на работещите платформи в САЩ. Това предполага, че в бъдеще те ще изкарват все повече петрол. Вече има предположения, че щатският петрол би компенсирал евентуален недостиг в световен мащаб. МВФ предупреждава в последните си прогнози за забавяне на икономическия растеж, което означава, че търсенето на петрол би трябвало да намалява. Някои анализатори твърдят, че цените на петрола през 2019 ще вървят в посока над 83,5 долара за барел".

Азиатските пазари продължават да се потърпевши от търговската война между САЩ и Китай. Последните макроданни за Китай са тревожни и показват забавяне на икономическия растеж и понижаване доверието на бизнеса към страната.

"Повечето индекси в Европа са на около 20-22-месечни дъна. В Европа допринасят и други фактори. Брекзит тежи на пазарите и все още не е ясен изходът от ситуацията. В момента на прицел е Италия. Вчера агенция "Муудис" понижи кредитния рейтинг на страната с 1 пункт, но остави перспектива за стабилност. Банковите акции повишиха стойността си, докато съответно доходността по италианските иблигации се понижи".

Тази седмица предстоят 4 срещи на централни банки. Канадската централна банка се очаква да вземе решение за повишаване на лихвите в страната от 1.5 до 1.75%. Интерес представлява решението на Турската централна банка. Към момента предвижданията са, че няма да има повишение на лихвените проценти. ЕЦБ също заседава в четвъртък, като се прогнозира запазване на паричната политика в еврозоната.