В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Събитията на Индустрия 4.0 показват нуждата на българския бизнес от дигитализиране

Владимир Филипов, основател и изпълнителен директор на Nea Soft, В развитие, 15.10.2018

19:00 | 15 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индустрията 4.0 е вече промяна на модела на мислене.Наблюдава се еволюция в събитията, все повече хора вече се интересуват и разбират от Индустрията 4.0, както и български фирми, които имат продукти в тази индустрия. Те са не само в София, много такива вече се организират и в Пловдив. Българският бизнес вече чувства нуждата от дигитализиране на бизнеса. Това коментира Владимир Филипов, основател и изпълнителен директор на Nea Soft, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Вече има и финансова причина за навлизането на Индустрията 4.0, финансовото измерение при покупката на нов автомобил например ще спести по 10 - 15 хил. лв. на едно семейство. Ръстът на технологическата индустрия става независимо от политиката, но всяка държава има политика на Индустрия 4.0, а България няма.  Държавата очевидно не разбира за какво става въпрос - това е една техническа революция която ще промени живота на всички".

Големият проблем в България не  е толкова в закупуване на софтуер или система, а как да се използват  - как да се промени бизнес моделът така, че да се използват новите технологии, каза още Филипов.

"Много е лесно да си купиш един телефон, за това не ти трябва образование, но когато си купуваш голяма система,  тогава мнозина не могат да разберет какви са ползите - не  е само да се купи техниката, а да се промени начинът на мислене, на използване на техниката, за да се направи нова организационна структура трябва да е ясно каква е  сегашната, а много от предприятията не си ги знаят ,те са неформални и това им пречи да се дигитализират".

Целия разговор по темата - гледайте във видео материала.