В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Северния морски път зависи от търговията Русия-Китай

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, В развитие, 21.09.2018

14:34 | 21 септември 2018
Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има обективни обстоятелства, които повишават значението на Северния морски път. Предимно то зависи от интензитета на търговията между Русия и Китай и най-вече до каква степен ще се увеличи износът на руски енергийни продукти по този мост. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Значението на Северния морски път в Източна Азия ще бъде Китай. Страната вече показа колко е важно за нея това направление за транспортиране. Вероятно има и далечни идеи, свързани с „Пътя на коприната“. Те обаче остават доста неясни. Все пак Северният ледовит океан е възможност за Китай да получава стоки от Русия и Европа и със сигурност страната отчита това“.

Димитров поясни, че маршрутът би могъл да има важна роля при превоза на суровини, но не и за този на стоки, тъй като значително би оскъпил услугата.

Според госта САЩ не биха имали отношение към развитието на този маршрут.

„Едва ли може да се добави нещо към сегашното високо ниво на конфронтация между САЩ и Русия. САЩ обаче нямат претенции да използват този път, така че едва ли ще се стигне до допълнителни противоречия“.

За европейските държави Димитров отбеляза, че отново фокусът им е към възможността за енергийна независимост, тъй като „Новатек“ има проекти в района на Северния морски път. Все пак източникът ще бъде Русия, но компанията е независима и е различна от „Газпром“, добави той.

Забраната за корабоплаване за съдове, построени не от руски компании и пътуващи не под руски флаг, според Димитров няма да бъде цялостна.

„Русия иска да защити своята корабостроителна индустрия. Очевидно е, че по отношение цена-качество тя трудно може да се конкурира с лидера в корабостроенето – Южна Корея. Страната иска да насърчи родното производство и в посока Източна Азия руски кораби да изпълняват доставките. Това обаче не би могло да се случи толкова лесно, тъй като там присъстват китайски акционери и френската компания Total. Те едва ли няма да имат против факта, че няма да могат да използват собствените си съоръжения. Вероятно ще се търси баланс, но за пълна забрана не би могло да се говори“.

Вижте целия разговор във видео материала.