В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Значението на американските инвестиции в българската икономика е неглижирано

Петър Иванов, изп. дир. на Американската търговска камара в България, В развитие, 18.09.2018

19:25 | 18 септември 2018
Петър Иванов, изп. дир. на Американската търговска камара в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Иванов, изп. дир. на Американската търговска камара в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България винаги е имала добри отношения със САЩ. Те никога през годините не са били неин враг. Често пъти общественото мнение е било настройвано да ги приема като такива. Това доведе до неглижирането на значението на американските инвестиции за българската икономика. Това каза Петър Иванов, изп. дир. на Американската търговска камара в България, в предаването „В развитие“ с водещ Делен Петришки.

Днес дори европейските инвеститори в България ползват американски технологии, посочи Иванов.

"САЩ все пак са мястото, откъдето идват най-много технологии и иновации. Правилата в Европа се определят от Европейския съюз (ЕС), но иновациите идват отвъд океана".

Като причина за това Иванов определи начинa на финансиране на новостартиращите компании и културата на създаване на предприемачество и нов бизнес.

„Европа продължава да не може да създаде правилната екосистема за развитието на бизнеса. Това не се случва с държавна подкрепа, а с частна инициатива и сътрудничество между образователния сектор и бизнеса“.

Диалогът по време на среща на членове на Американската търговска камара с премиера Бойко Борисов и членове на правителството по-рано днес Иванов определи като „приятелски“.

Гостът добави, че очаква да се появят и нови инициативи след тази среща. Той поясни, че тя е била полезна предимно с възможността за обмен на информация и взаимно обучение.

„На правителството вече се показа какво се цени днес, за да има инвестиции в една държава. Идва ново поколение, нова икономика, за която опитът трябва да се обменя, да се споделя наученото от големи кооперации. Диалогът трябва да продължава, защото доводите се променят ежедневно“.

Иванов поясни, че американските инвестиции са много по-диверсифицирани от редица други. В България те са в над 5 сектора, част от тях са IT сектора, енергетиката и селското стопанство, каза още той.

Гледайте видео материал с целия разговор.