В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кои бяха по-важните събития през изминалата седмица?

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 17.09.2018

13:58 | 17 септември 2018
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Росен Желязков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, е новият кандидат за министър на транспорта, както вече стана ясно. От 2009 г. всъщност той плътно следва Бойко Борисов по пътя му в различните институции. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Главният редактор припомни, че Желязков застана на пост като главен секретар на Министерски съвет, след като Бойко Борисов оглави правителството през 2009 г. През 2013 г. пък името му беше свързано с аферата с бюлетините в Костинброд, а Желязков се оказа единственият обвиняем по случая, но в последствие беше оневинен, каза още Попов.

През 2014 г. Желязков бе назначен от Борисов като съветник по въпросите на държавната администрация и електронното управление, припомни още гостът.

Желязков беше и кандидат на ГЕРБ и за председател на Комисията за защита на конкуренцията през 2016 г., а по-късно същата година обаче оглави новосъздадената тогава Държавна агенция "Електронно управление", която координира всички проекти за софтуер, хардуер, регистри и други системи на държавните ведомства, разказа главният редактор.

„В края на миналата година Желязков изненадващо бе назначен от правителството за председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) на мястото на Веселин Божков, чийто втори мандат изтече на 15 януари. Очевидно новата му кандидатура цели той да премине и на по-висок пост“.

Попов коментира и въвеждането на електронни винетки, което трябва да се случи от 1 януари 2019 г., както и въвеждането на задължителни колани в автобусите, което също бе прието от парламента миналата седмица.

„Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози. Текстовете бяха приети със 79 гласа "за" и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите - в 18-месечен срок“.

Тол системата трябва да влезе в сила от 16 август 2019 година, посочи Попов.

„Превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона (тол) ще заплащат тол такси за ползване на платената пътна мрежа на база на изминатото разстояние, а леките автомобили с максимална маса до или равна на 3,5 тона ще закупуват електронна винетка за определено време, която ще има валидност от деня, посочен като начална дата при заплащането им“.

Попов спомена и част от макроикономическите данни за България, които станаха ясни през миналата седмица. Той коментира търговският дефицит на България със страните извън Европейския съюз, който продължава да се разширява през юли. Годишната инфлация през август в страната е 3,5%, добави главният редактор.

Какви са последните новини, свързани с Европейския съюз и еврозоната? Какво по-важно се случи в Турция, САЩ и Русия през изминалата седмица? Как събитията повлияха на световната икономика? Вижте във видеото.