В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европа и Великобритания трябва да останат близки заради сигурността

Джон Мънъри, член на борда на директорите на Британско-българската бизнес асоциация, В развитие, 12.09.2018

15:33 | 12 септември 2018
Обновен: 15:33 | 12 септември 2018
Джон Мънъри, член на борда на директорите на Британско-българската бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джон Мънъри, член на борда на директорите на Британско-българската бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Великобритания и Европа трябва да запазят близки отношения заради сигурността. Това мнение изрази Джон Мънъри, член на борда на директорите на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Великобритания не напуска Европа, а ЕС. Тя е част от Европа отдавна, има силни съюзи на континента и различни видове търговски споразумения. Британските служби за сигурност имат безупречна репутация. Те споделят своята информация с Европа. Ще бъде истинска трагедия, ако отношенията, свързани със сигурността и контрола, бъдат прекъснати“.

Според Мънъри процесът по Брекзит ще има много ограничено влияние върху британско-българските бизнес отношения.

„Сегашните търговски отношения се развиват добре и се надявам това да продължи. Обемът им е по-малък, отколкото бихме искали. Нашата млада асоциация в момента е на търговски мисии. Имаме доста успешни търговски отношения със софтуерни компании в България. Освен това те отидоха и във Великобритания, където има нови възможности за тях. Но е трудно да сключим нови сделки. Докато хората не са наясно с бизнес условията, те се страхуват да излязат от зоната си на комфорт“.

Що се отнася до възможността на София да привлече големите бизнеси, които се изтеглят от Лондон заради Брекзит, Мънъри коментира:

„Тъжно е, защото много пъти сме виждали възможности, които са били пропускани. Не става въпрос само за британския бизнес. България трябва да разбере, че се съревновава с много други страни в региона за привличане на големи компании. Министрите казват правилните неща, сигналите им са окуражаващи. Не обвинявам нито едно конкретно правителство, но когато говорим за внедряване, всичко се разпада“.

Той смята, че страната ни трябва да направи още една стъпка, за да привлече добри чужди компании и да им покаже, че са добре дошли тук.

„Защото съм виждал, че понякога новите компании не са приветствани добре, особено когато се съревновават с местни компании“.

Още - гледайте във видеото.