В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Финансовите рискове в Европа са управляеми, но не и политическите

Даниел Грос, директор Икономика и финанси в Центъра за европейски политически изследвания, В развитие, 10.09.2018

14:30 | 10 септември 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Икономиката на Европа се възстановява и темповете ѝ на развитие са добри. Това е и причината да се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземе решение за края на програмата за изкупуване на активи. То няма да бъде учудващо за инвеститорите, за пазарите също няма да бъде сериозно събитие. Това каза Даниел Грос, директор Икономика и финанси в Центъра за европейски политически изследвания, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Грос посочи, че инвеститорите не бива да се съсредоточават само върху лихвените проценти и евентуалното им увеличаване, а темпът на растеж на икономиките също трябва да бъде следен.

„Увеличение на лихвените проценти ще значи, че и икономиките растат. В момента ръстът им е много по-висок от лихвите“.

Гостът добави, че по-високите лихви ще значат и по-силна банкова система и увеличаване на сигурността.

Според Грос все пак финансовата стабилност не би трябвало да е цел на ЕЦБ, защото има държавни политики, които да се грижат за това.

Държавите, които имат най-големи притеснения от затягането на политиките на ЕЦБ, са тези с най-голям дълг и рискова премия като Гърция, посочи гостът.

„Дългът на тези страни след дългогодишните финансови рамки и финансовите стимули, отпускани от Европейския съюз, намалява, но това става с много бавен темп. Националните власти трябва да осигурят конкурентоспособност на своите страни. Повечето от тях вече го направиха. Изключение са Гърция и Италия“.

Страните, които могат да си позволят по-силни фискални стимули, са тези, които не се нуждаят от тях, тъй като техните икономики се развиват, добави гостът.

Според него за Европа в момента най-важен остава политическият риск.

Вижте целия разговор във видеото.