В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Корупцията по нашите земи еволюира

Доц. Пенчо Пенчев, УНСС, В развитие, 06.09.2018

14:44 | 6 септември 2018
Доц. Пенчо Пенчев, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Пенчо Пенчев, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Корупцията по нашите земи еволюира в исторически план. Това каза доц. Пенчо Пенчев от УНСС в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„В периода преди, по време на и непосредствено след Освобождението тя е била по-примитивна, защото административният апарат е по-малък, държавата е относително по-малка, икономиката е слабо монетаризирана, стопанството е все още натурално, много малка част от българите боравят с пари, за да има корупция“.

Гостът добави, че корупцията намалява по време на криза, когато няма пари, и се увеличава в състояние на икономически растеж. В края на XIX в. и началото на XX в. има финансова криза в България, която е свързана и с намаляването на корупцията. Той продължи:

“Първите 10 години след 1944 г. режимът е малко по-терористичен, затегнат спрямо целия народ и властта е много силна, което не позволява корупция. След това от държавата започват да се възползват всички – от висшата номенклатура до шофьора на държавен камион, който ще ви извърши един „черен“ курс срещу заплащане“.

Събеседникът даде исторически примери за това колко отдавна по нашите земи е имало корупционни практики.

„В Османската империя частна собственост липсва. На държавата се гледа като на инструмент за временно лично забогатяване. Това са принципи, създаващи благоприятна среда за корупцията. Не е задължително всички да бъдат корумпирани. Корупцията е среда на светлосенки – много трудно можем да кажем кой е добър или лош.

Софроний Врачански става свещеник след като чорбаджиите в Котел плащат подкуп на владиката. Редица такива практики, някои от които звучат анекдотично, създават система“.

Във връзка с днешния празник той каза, че Съединението е осъществено при един от министър-председателите, който със сигурност не е бил корумпиран – Петко Каравелов.

България далеч не е най-корумпираната държава поради простата причина, че сме бедна страна, добави Пенчев.

„Невинаги дадена корупционна сделка може да смятаме за макроикономически вредна. Проблемът е в заразата, в масовото разбиране и практикуване, в липсата на юридическа култура, на елементарното разбиране на божията заповед “не кради”. Злоупотребата с обществени фондове също е форма на корупция“, каза той.

Целия разговор вижте във видеото.