В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как измененията при производството и продажбата на имитиращи млечни продукти ще се отразят на пазара?

Гергана Кабаиванова, Управител на фондация LocalFood.bg, В развитие, 03.09.2018

14:18 | 3 септември 2018
Гергана Кабаиванова, Управител на Фондация “LocalFood.bg”. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гергана Кабаиванова, Управител на Фондация “LocalFood.bg”. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отделянето в различни щандове на имитиращите млечни продукти, както и новите изисквания при опаковането им, ще повишат потребителската информираност и ще преустановят нелоялните търговски практики при продажбата им в момента. Това мнение изрази Гергана Кабаиванова, Управител на фондация "LocalFood.bg“, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Коментара си Кабаиванова направи по повод новите правила за продажбата на имитиращи млечни продукти, влезли в сила от 19 юли тази година с промени в Наредбата за хигиена на храните. От 14 януари 2019 г. тези продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална потребителска опаковка и ще се намират на различни щандове от изцяло млечните артикули.

Според Кабаиванова най-голямата полза за потребителите ще бъде възможността за информиран избор, който вече няма да се базира само на по-ниската цена на имитиращите продукти. Тя посочи, че към момента разликата между тях и изцяло млечните стоки е видима само в етикетите на състава им.

Според госта ще има тенденция за преминаване към чистите продукти. Тя добави, че все пак потребителите, за които цената е от водещо значение, ще продължат да използват имитиращи продукти и не би могло да се мисли в насока за евентуалното им пълно изчезване от търговската мрежа.

Кабаиванова посочи още, че има вероятност цените им да се покачат.

„Влизането в сила на измененията в Наредбата може да повиши цените на имитиращите продукти, тъй като най-вероятно не всички производители отговарят на изискванията ѝ към момента. Това ще наложи промяна на оборудването и обектите им“.

Експертът поясни, че най-често използваният заместител на млякото е палмовата мазнина. Самата тя не е вредна за здравето, но внасяната в България е с много ниско качество, добави Кабаиванова.

Измененията в Наредбата, свързани с производството и продажбата на имитиращи млечни продукти, са много ясно дефинирани и дейността на некоректните търговци и техните практики лесно могат да бъдат преустановявани чрез тех, каза още гостът.

Вижте целия разговор във видео материала.