В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Фермерите ще пострадат най-много, ако няма сделка за Brexit

Петър Чолаков, политолог, В развитие, 24.07.2018

15:32 | 24 юли 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Страната, която има повече да губи и има по-слаби преговорни позиции в сферата на Brexit, определено е Великобритания. Това коментира политологът Петър Чолаков в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Датата за Brexit, ако се върви по план, би била март 2019. След това, само ако има сделка, ще има двугодишен преходен период, който би позволил плавното напускане на Великобритания от едни отношения, които са изграждани от 1973 насам – когато страната става член на Съюза. Отношения, изграждани с десетилетия, ще бъдат прекъснати рязко.От тази гледна точка основната опасност ще бъде за британската икономика“.

Според Чолаков ако няма сделка за Brexit най-вероятно ще се стигне до повишаване на безработицата.

„За срок от две години след март 2019 се очаква броят на безработните да нарасне с над 800 хил. души. В най-голяма степен ще бъдат засегнати фермерите, ако няма сдлека за Brexit, тъй като в момента като страна-член на ЕС, Великобритания се ползва от всички преференции“.

Политологът посочи, че ако няма сделка, отношенията между страните ще станат като между членки на СТО.

„Фермерите ще изнасят продукция с 30-40% оскъпяване. По-малко ще бъде засегната автомобилната индустрия. Практически ще се създадат огромни опашки по граничните пунктове, защото няма да има свободно движение“.