В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

САЩ целят политическа дискредитация на Иран

Петър Чолаков, политолог, В развитие, 24.07.2018

14:29 | 24 юли 2018
Петър Чолаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Чолаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката на САЩ е политика на икономическо задушаване на Иран, на максимална политическа дискредитация. Майк Помпео например нарича режима в Техеран мафиотски. Така коментира ескалиращото напрежение между САЩ и Иран политилогът Петър Чолаков в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Нещо много интересно – в Тwitter има поддържан от държавната администрация в САЩ акаунт на езика фарси. Идеята на тази медия е да „облъчва“ тези, които живеят в Иран, с информация, която да показва реалните факти и това, което се случва там. Цели се максимална дискредитация на режима и упражняване на натиск“.

Политологът добави, че има и друга гледна точка.

„Тази тактика, прилагана от Белия дом, може да има точно обратния ефект – да се стигне до още по-голямо окопаване на режима в Техеран, до идването дори на по-радикални политици“.

Според Чолаков Тръмп се опитва да въведе подход от бизнеса в международните отношения.

„Всяка държава, която участва на международната сцена, малко или много трябва да се съобразява с правилата на системата на международните отношения. Тръмп съзнателно се опитва да разруши тези окови (такива изглеждат за него такъв тип споразумения), за да използва преговорната мощ на САЩ и да преговоря тет-а-тет със своите опоненти“.

Политологът смята, че това е стратегия от бизнеса, която цели да внесе максимален смут в противника с непредвидими действия и обрати.

„От друга страна някои от ходовете на Тръмп наистина са парадоксални. Трудно биха могли да бъдат рационализирани“.