В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ваучерна схема за листване на БФБ ще подпомогне малките и средните предприятия

Александър Манолев и Делян Добрев, В развитие, 13.07.2018

20:00 | 13 юли 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ваучерната схема за листване на Българската фондова борса се очаква да донесе поне 15 милиона лева на малките и средните предприятия у нас. Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева (2 млн. евро евро), като с днешния официален старт започва изпълнението на проект на стойност 1,6 млн. лв. Бюджетът е осигурен по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„Идеята е по възможно най-лесния и достъпен начин тези средства да достигнат до българските малки и средни предприятия, за да излязат на фондовата борса. Ресурсът е 4 милиона, стартираме с  1,6 милиона, като веднага имаме готовност да направим и втора вълна. Стойността на ваучерите е 50 000 лева”, каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

По думите му се покриват  всички разходи, направени за листването на компаниите - такси, консултантски услуги, подготовка на конспекти и всичко, което е нужно за успешна емисия.

„За такава ще се счита емисията, когато са набрани 500 000 лева капитал или десеткратната стойност на размера на ваучера”, добави Манолев.

„Ние сме иноватори. За първи път в историята на оперативните програми, където и да е, не само в България, се използват гарантови средства, за да се подпомогнат компаниите с  набирането на капитал”, коментира народният представител Делян Добрев.

Той посочи, че практиката досега по всички програми в България и Европа е, че оперативните програми дават някаква безвъзмедна помощ с определен процент – 50% или 60% и търсят възможност за собствено финансиране в рамките на 20%-40%.

„Уникалното в случая е, че се използват безвъзмездни средства, които ще получат мултипликатор от най-малко 10 пъти възвръщаемост с парите, които програмата дава”.

Добрев обясни, че през последните години средно на борсата има по една нова компания на година.

„Тази програма само с първоначалния бюджет от 1,6 милиона при потенциален бюджет 4 милиона лева достъпни за финансиране прави възможно много повече нови компании да се появят в сравнение със сегашната статистика”.