В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

"16+1" - форумът, който сближава Китай и Европа

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 09.07.2017

14:49 | 9 юли 2018
Николай Кръстев, съводещ на предаването „Светът е бизнес“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кръстев, съводещ на предаването „Светът е бизнес“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тазгодишната среща „16+1“ е седмият форум от създаването на китайската инициатива и вече натрупа определена логика в своето развитие, различни проекти започват да бъдат финансирани. Това коментира журналистът Николай Кръстев, съводещ на предаването „Светът е бизнес“, в ефира на „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

По думите му на форума „16+1“ в София са присъствали 11 държави от ЕС и 5 държави, които са в процес на интеграция с ЕС.

„Пет западнобалкански държави и техните високопоставени представители присъстваха тук, на срещата в София. Имаше близо 700 китайски високопоставени представители, от които 500 бяха от бизнеса и 200 – представители на китайската държава, които придружаваха премиера Ли Къцян в София. Всички тези цифри говорят за една наистина много сериозна мащабна подготовка на тази среща. Неслучайно тя се проведе в София – през изминалата година България беше председател на инициативата „16+1“ от българска страна. Обикновено има двама съпредседатели – Китай като страната, организатор на този формат, и ротационно всяка една от страните от Централна и Източна Европа, които имат интерес и са се включили в развитието на тази инициатива“.

По думите му има сериозно притеснение, че Китай иска да раздели Европа на Източна и Западна, използвайки този формат, защото тук акцентът е именно върху ЦИЕ. Премиерът на Китай Ли Къцян обаче заяви, че "ако Европа бъде отслабена, то това ще бъде лоша новина за Китай". 

„От друга страна пък коментарите, които предшестваха срещата в София, бяха и в другата посока – че евентуално Китай се опитва да спечели на своя страна Европа в глобалната търговска война срещу САЩ“.

По време на събитието съводещият на „Светът е бизнес“ Николай Кръстев зададе въпроси на някои от представителите на западнобалканските държави.

В едно от интервютата му министър-председателят на Сърбия Анна Бърнабич коментира:

„По време на срещата "16+1" в София Сърбия подписа различни договори в областта на търговията със селскостопанска продукция. Най-сериозните са свързани с износа на месо, което показва значителен ръст на продажби на тази продукция в Китай“.

Зоран Заев, премиерът на Македония, от своя страна заяви:

„Подписването на договора за добросъседство с България стимулира процеса за подписването на договора с Гърция. А на 11-12.07 очакваме покана от НАТО за присъединяване. ЕС за нас е това – исторически момент. Сред гражданите на Македония 80% са за НАТО, а 75% - за пълноправно членство в ЕС“.

Денис Звиздич, министър-председател на Босна и Херцеговина, посочи:

„Босна и Херцеговина постигна през последните 3-4 години сериозен прогрес по отношение на европейската интеграция и икономическото развитие. Всички жизнени показатели се движат нагоре. БВП расте с над 3% годишно. Развиват се индустрията, туризмът, износът. Откриваме и много нови работни места, така че всички икономически данни се движат нагоре“.

Целите интервюта може да гледате довечера в предаването „Светът е бизнес“ от 21:30.