В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Макрон спази всичките си обещания и започна важни реформи

Софи Маклюклин, част от щаба на Макрон, В развитие, 26.06.2018

19:00 | 26 юни 2018
Обновен: 16:09 | 28 юни 2018
Софи Маклюклин, част от щаба на Макрон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Софи Маклюклин, част от щаба на Макрон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Макрон спази всичките си обещания, той започна сериозни и много важни реформи във Франция, които трябваше да бъдат направени през последните четири години. Това коментира Софи Маклюглин, която е част от щаба на Макрон, в интервю на репортера Цветин Филипов за предаването „В развитие“.

„Макрон е първият политик за последните четири десетилетия, който не произлиза от която и да е съществуваща политическа формация. Той не е като онези политици, които започват политическата си кариера много рано и продължават да следват този път до старост. Мисля, че Макрон гледа по друг начин на политиката. Той смята, че това е мисия, а не кариерен път, защото ако приемеш този път за кариера, това значи, че в един момент започваш да вземаш решения за кариерата си, а не за народа си. Интересното в неговия случай е, че той разполага с много оригинално виждане за нещата. Той прекарва много време, за да обясни и образова хората за това, което възнамерява да направи. Предишни политици казваха, че нещо ще бъде направено, но не обясняваха защо и как това ще стане. И какво се случваше? Реформите започваха, хората излизаха по улицата, казваха, че не искат такова нещо... В крайна сметка нищо не се случваше. В неговия случай обаче е друго. Той обяснява и казва „това е посоката, в която ние гледаме заедно“. След това обяснява същността на самите реформи и как те ще бъдат прокарани. Резултатът – никой не излезе на улицата. Разбира се, опозицията твърди, ме Франция е разединена, а хората – недоволни. Истината е, че реформите се случиха. Той има визия преди самото действие и след това – решимост да действа. Смятам, че поради тази причина нещата се получиха“.

Маклюглин смята, че определено Макрон упражнява силно влияние в Европа – т.нар. ефект "Макрон".

„Ако до този момент практиката беше Германия да води, а Франция да следва, то през последните седмици не наблюдавам точно това. Видя се и през последните дни при срещата между Макрон и Меркел. Не мога да кажа дали той ще бъде новия лидер на Европа, но със сигурност ще изиграе важна роля за визията за Европа, която всички ние се опитваме да изградим заедно“.

Според нея имиджът на Макрон на външнополитическата сцена извън рамките на Общността е отличен и това се цени много.

„Това, което Еманюел Макрон направи във Франция, беше да обясни, че няма как всички да постигнат единомислие по всички въпроси, т.е трябва да намерим онези теми, по които мислим еднакво и да продължим напред именно на тази основа. Смятам, че този подход трябва да се приложи и в Европа. Нямаме друг избор, освен да продължим заедно напред, защото ако не го направим, рисковете са големи. Ще трябва или да се разберем, или да загинем поединично. Вярвам, че ако има желание, начин ще бъде намерен“.

Вижте повече във видеото.