В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Умните градове ще променят коренно начина ни на живот

Владимир Махнев, дигитален съветник в Microsoft за ЦИЕ, В развитие, 22.06.2018

18:30 | 22 юни 2018
Владимир Махнев, дигитален съветник в Microsoft за ЦИЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Махнев, дигитален съветник в Microsoft за ЦИЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един град става „умен“, когато все повече дейности от всекидневния живот на неговите граждани стават дигитални. Това коментира Владимир Махнев, дигитален съветник в Microsoft за ЦИЕ, в интервю на репортера Хюлия Айваз за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Например управление на трафика, така че гражданите да достигат по възможно най-бързия начин от точка А до точка Б. Заплащане на паркоместа, информация за това къде паркоместата са свободни и къде може да се паркира лесно и т.н. Нашият опит показва, че не е възможно един град да стане интелигентен наведнъж на една голяма стъпка. Малко по малко в различни области от нашия живот навлизат технологиите и малко по малко градовете стават все по-умни и по-умни“.

По думите му сред областите, които ще претърпят съществени промени, е областта на транспорта.

„В големите градове проблемите с трафика стават все повече. Интелигентното управление на светофари, потоци от автомобили и пътници вече навлиза и дори е факт е в София. Друга област е контролът на пътищата, издаването на актове, фишове, също контролът, свързан с тероризма. С камерите, които са навсякъде, да бъдат свързани на едно централно място и лесно да се идентифицират източници на заплахи и т.н“.

Той добави, че други основни области са свързани с умните сгради и създаване на нови услуги с добавени стойности.

„Общините и градовете не само трябва да правят разходи за умния град, а могат и да се възползват. Представете си паркинг, където всеки, който ползва тази услуга, може да наблюдава определени реклами, на мобилния си телефон да получи определени съобщения, които да бъдат таргетирани специално за него“.

Махнев смята, че умните градове ще променят коренно начина ни на живот.

„Но също могат да променят структурата и начина, по който постъпват приходите в общините“.

Владимир Махнев бе сред лекторите на конференцията E-Infratech, организиран от Investor.bg.