В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи не бива да се прави набързо

Стефан Асенов, финансов консултант, В развитие, 19.06.2018

19:56 | 19 юни 2018
Стефан Асенов, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стефан Асенов, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не е добре да се променя Закона за собствеността и ползването на земеделските земи набързо, защото това води почти до хаос. Това мнение изрази финансовият консултант Стефан Асенов в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„Ако приемем, че е трябвало да има промяна и това е правилната посока, въпросът е точно как беше извършена тази промяна. Не е добре да се променя толкова важен Закон „на коляно“ и набързо“.

Гостът припомни, че земеделието е един от секторите, в които се извършиха най-много експерименти. Специализираните закони, които са свързани със собствеността на земеделските земи и ползването са променяни над 100 пъти.

Много е важно хората, които имат за цел да внесат промени в закона, да подберат необходимите експерти с практически и емпиричен опит в материята и да се остави достатъчно време за обсъждане с браншовите организации със заинтересованите лица – това са собствениците и земеделците, които обработват земята.

„Най-големият проблем е, че никой не е взел предвид спецификите в земеделието – кога започва, кога свършва стопанската година, кога и как се кандидатства за директните субсидии на площ, какви са начините и изискванията, за да се кандидатства по една от мерките, каквато е агроекологията“.

Стефан Асенов коментира срока от 1 месец, в който фермерите, които обработват земя под наем с договори над 1 година, трябваше да ги предоставят отново в областните земеделски служби с нотариална заверка както на подписите, така и на съдържанието.

„С този много кратък срок от 1 месец, в който трябваше да реагират и собственици, и земеделски производители се подложиха на риск 1-1,3 млрд. лв. земеделски субсидии, които трябваше да се изплатят тази година“.

Целия коментар гледайте във видеото.