В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Работодателите се страхуват, че някой ще напусне и трудно ще намерят заместник

Надя Василева, управляващ директор в Manpower България, В развитие, 15.06.2018

13:37 | 15 юни 2018
Надя Василева, управляващ директор в Manpower България, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Надя Василева, управляващ директор в Manpower България, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обзорен доклад на Manpower България за заетостта през третото тримесечие на 2018 г. сочи, че по-голям брой работодатели ще търсят служители, отколкото ще уволняват. Работодателите не са много обнадеждени, че ще има множество нови назначения, но все пак броят им ще е по-голям от този на уволненията. Голяма част от работодателите – 82%, предпочитат да задържат състоянието, в което се намират и не планират нито нови назначения, нито уволнения. Това каза Надя Василева, управляващ директор в Manpower България, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

"Страхът на работодателите, че някой ще напусне и че трудно се намират кадри в момента, е широко разпространен и всеки работодател го оценява" , добави още Василева.

Към момента се отчита ръст на икономиката в България, което води и до желанието на работодатели за назначаване на повече служители, посочи Василева. Има голямо количество отворени работни места за инженери, търговски представители и оператори производство. Все така търсени са и служителите, владеещи два и повече чужди езика заради добрите темпове на развитие на аутсорсинг сектора.

Не малко са и работодателите, които търсят служители и извън страната. Това са голяма част от производствения сектор, както и хотелиерството, особено в пиков сезон, коментира още Василева. Според нея служителите, които ще идват от други страни в България ще помогнат за задържане и повишаване на добрите темпове на растеж на икономиката в страната. Тя добави, че има нужда от подобрение на процеса по подбор и наемане на такива кадри. 

Самия процес трябва да бъде по-опростен, за да може това да се случва бързо и да няма излишно бюрократично забавяне.

Проучването на Manpower България за заетостта се прави на всяко тримесечие от 2013 г. насам. То е направено между 620 български работодатели в различни сектори в най-големите градове в страната. Целта е да провери намеренията на работодателите за наемане на нови служители и предстоящи евентуални уволнения, поясни Василева.

Очаквайте видео материал с целия разговор по темата.