В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фабрис Десно: Икономиката в Румъния е в степен на прегряване

Фабрис Десно, главен изпълнителен директор за региона на Северна Европа в Euler Hermes, В развитие, 08.06.2018

20:36 | 8 юни 2018
Фабрис Десно, главен изпълнителен директор за региона на Северна Европа в Euler Hermes, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Фабрис Десно, главен изпълнителен директор за региона на Северна Европа в Euler Hermes, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разгорещяването на трансатлантическите спорове е бързоразвиваща се ситуация. Най-вероятно няма да се стигне до търговска война. Никой няма интерес от воденето ѝ. Това би имало отрицателно въздействие на първо място върху САЩ, но и върху Европа до някаква степен, основно върху Западна Европа. Това каза Фабрис Десно, главен изпълнителен директор за региона на Северна Европа в Euler Hermes, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Десно коментира и темата за BREXIT като част от политическите събития, които биха могли да доведат до сътресения в Европа.

Съгласно нашия основен сценарий за BREXIT той ще е сравнително „мек“ и това ще помогне за предпазване от по-сериозно влошаване на търговията между ЕС и Великобритания.

Според него ще отнеме време преди BREXIT да се отрази на България и ефектът му няма да е пряк. BREXIT ще се отрази най-вече на западноевропейските икономики - германската, холандската, белгийската, които са в по-голяма степен открити към британския пазар, коментира още Десно.

Като рискови пазари Десно посочи Турция и Румъния, а причините за това определи като „разнообразни“.

Турция е уязвима страна и очевидно трябва да бъде наблюдавана внимателно. Румъния е също в сфера, в която можем да видим, че е в степен на прегряване на икономиката по разнообразни причини или най-вече свързани с икономическата политика.

Турските компании, особено вносителите, са изправени пред една много сложна ситуация, каза още Десно. Няма едно единствено добро решение за справяне с тази заплетена ситуация. Всяка една компания трябва да се анализира отделно, да се разбере политиката ѝ за управление на риска, как хеджира позициите си по отношение на валутните им експозиции, къде са заемите ѝ и как може да устои на евентуален шок, поясни той.

Десно посочи Русия като страна, която се подобрява. От въвеждането на санкциите през 2015 г., руската икономика се стабилизира, а до някаква степен отчита и подобрение. Русия се подобрява, но при Русия има проблеми със събирането на вземанията или процесът е по-сложен. Това е сфера, в която застраховката може да бъде много полезна, поясни още той.

Застраховките от кредитен риск продължават да растат в световен мащаб. Отчитаме положителни темпове на растеж през миналата година и през тази. Тенденциите са няколко. От една страна се разширяваме географски, към повече на брой развиващи се пазари. Това е област, в която растем към момента.

Наблюдаваме друга една голяма тенденция при цифровизацията на продуктите ни и как да ги направим по-прости и лесни за компаниите. Това е другият голям момент. Тези два тренда се случват едновременно, каза още Десно.

Вижте видео материал с целия разговор по темата.