В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Виктор Аврамов: АЕЦ Белене няма да има пазарна реализация

Виктор Аврамов, енергиен експерт и преподавател в НБУ, В развитие, 07.06.2018

17:43 | 7 юни 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Съществува голяма несигурност за реализацията на АЕЦ "Белене", защото няма ясен обект, който производството на централата да трябва да покрие. Остава и въпросът за цената за изграждането на АЕЦ "Белене" и това, че тя ще бъде прекалено висока, за да може да се реализира пазарно. Това каза Виктор Аврамов, енергиен експерт и преподавател в Нов български университет, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Трябва да се запитаме в какви условия ще бъде реализиран и ще работи този проект в рамките на следващите десетина години, например. Трябва да се има предвид, че това трябва да се случи в един либерализиран пазар, на който има производители, които свободно се опитват да реализират количествата, които имат на пазара.

Основният въпрос е, че няма ясен начин, по който АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" ще се конкурират с другите евентуални мощности, каза още Аврамов. Ако тези две централи сами са в състояние да покрият средния почасов товар, който се реализира в дългосрочен план, това означава, че те ще са достатъчни и практически всички други мощности остават излишни. Това поражда въпросът какво би се случило, ако се появи нов инвеститор, който е в състояние съвсем свободно да изгради нова мощност, която да предлага електроенергия на по-ниска цена. В такъв случай мощностите на АЕЦ "Белене" не разполагат с ценови предимства и това ще се окаже най-скъпата енергия, коментира още той. 

Логиката, че след като едни инвестиции са направени трябва да се извърви целият път, за да могат те да бъдат реализирани, е грешна. Инвестициите няма да могат да бъдат реализирани изобщо, няма как да има пазарна реализация.

Вижте във видео материала целия коментар по темата.