В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо Германия и Франция ще платят цената при разпад на ядреното споразумение?

Георги Киряков във В развитие, 05.06.2018

13:10 | 5 юни 2018
 Георги Киряков, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Киряков, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вероятността европейските държави да са били предупредени предварително, че ядрената сделка с Иран може да се разпадне е голяма. Те не са послушали това предупреждение и сега ще платят цената. Това се отнася основно до Германия и Франция, защото "говорим за стотици милиарди, инвестирани в инфраструктурни проекти, но и в самолети". Това каза Георги Киряков, международен анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Гостът коментира тридневното посещение на Бенямин Нeтаняху в Европа - Германия, Франция и Великобритания.

Не случайно Нeтаняху отива точно в тези три държави. Това са държавите, положили подписите си под ядреното споразумение с Иран, отбеляза събеседникът. Той обаче добави, че има различни интереси в държавите страни по сделката.

"Германия смекчи значително позицията си, а разговорът с Тереза Мей ще бъде протоколен, защото Великобритания има много по-сериозни проблеми от излизането от сделката".

Смекчаването на позицията в Германия е свързано с историческото чувство за вина заради Холокоста, обясни Киряков.  Германия изкупва все още вината за тези събития, а и това й се повтаря непрекъснато. 

"При Макрон ситуацията е по-сложна, защото Франция има дълга история на подкрепа на Иран".

Израел имат основание да имат малко надменни спрямо Европа, когато зад гърба им стои САЩ, каза още събеседникът. Освен това той добави, че "Европа е в много слаба позиция, заради икономическите проблеми, проблемите с миграцията, вътрешно институционалните проблеми и финансовата криза, заляла Юга". 

Всеки опит за влияние върху вътрешната политика на Иран е обречена кауза. Всички досегашни опити са се проваляли и така ще остане и в бъдеще. Трябва да бъде наблюдаван триъгълникът Русия-Китай-САЩ, напомни гостът. По думите му Китай няма да се съобрази със санкциите. Това е основният потребител на ирански петрол и трябва да се следи и какъв натиск ще окаже Русия. 

Той изтъкна, че "Русия е изключително прагматична в отношенията си с големи държави, но не е прагматична по отношение на Европа". "Русия е прагматична и по отношение на конфликтите в Близкия Изток, за да може да лавира в международната си политика". Това не е единственият й проблем на международната сцена, поясни Киряков и добави, че Близкият Изток е ценна разменна карта в политиката. 

"Русия винаги търси буфер". "Русия умело лавира в тази конфликтна зона заради собственото си съществуване. С Русия трябва да се действа изключително прагматично". 

Гостът подчерта, че сега Русия може да се успокои, след като от НАТО заявиха, че няма да помогнат на Израел при евентуален конфликт с Иран. По думите на госта с това е допусната "важна грешка". 

"Има  игра на добро и лошо ченге - ако САЩ търси дипломацията, то Израел си позволява да използва сила и обратното. Единственият срив в тази взаимна полезност и свързаност между Израел и САЩ бе по времето на Обама - САЩ заложиха на това Европа да бъде водещ дипломат и се видя, че сериозно сбъркаха".  

Смекчава ли се риториката на Иран срещу Израел и защо?

Гледайте видео с целия коментар.