В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Системата Trade Exchange ще заработи и в България

Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 01.06.2018

19:09 | 1 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Системата Trade Exchange, която дава обективност на данните и възможност на всеки потребител да получава актуална информация за държавите в цяла Европа и политиката на разплащане на техните клиенти, ще заработи и в България. Това показва в репортажа си Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

България е една от страните със сериозна фирмена задлъжнялост в Източна Европа и Европейския съюз. Към момента страната не оглавява негативните статистики нито на Балканите, нито в Европа, но проблемът съществува, и то с мащаби, които не са за подценяване. Най-много просрочени плащания има в транспортния и строителния сектор, най-малко в сектора на услугите. 

Зоя Маврова, финансов директор на "Акт лоджистик", поясни, че в момента Турция и Румъния са с по-висока задлъжнялост от България. Показателите на България пък са по-лоши от тези на Франция, Германия, дори Сърбия и Македония.

Маврова посочи, че система като Trade Exchange би дала възможност за прогнозиране на риска от вътрешнофирмена задлъжнялост в цяла Европа.

Иновацията, която е позната в много страни, тепърва открива хоризонт за развитие в България, а според експерти потенциалът ѝ е неоспорим.

Според Любка Димитрова, финансов мениджър, една от причините за фирмената задлъжнолост в България, се корени в неправилните ценности на бизнеса.

Колкото и да е неприятно да го кажа, в Европа е въпрос на чест да платиш, докато в България е въпрос на чест да забавиш плащането си, което според мен трябва да се промени. Трябва да се промени разбирането на българския бизнес.


Василис Кайнарос, управител на "Крисметал" ООД, добавя, че цифрите всъщност казват всичко. 

Ако почти 23% от компаниите си плащат навреме, а останалите 77% не го правят, ние трябва да направим нещо по въпроса. Явно е нужно компаниите да бъдат пресирани, за да платят навреме.  В такава ситуация вярваме, че информацията за особеностите на средата е важна. Тя е важна за международните компании и за новите български компании. Информацията за климата на разплащане ще определи и потенциалните инвестиции.