В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво да очакваме от PEPP?

Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 31.05.2018

19:45 | 31 май 2018
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Накъде отива пенсионната система на Стария континент и възможно ли е въвеждането на общ европейски продукт за лично пенсионно осигуряване? В рамките на международна конференция по темата вчера български и чужди експерти се обединиха около мнението, че въвеждането на паневропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, известен като PEPP, има потенциал да промени изцяло пенсионната система у нас и Европа. Това показва в репортажа си Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Първата асоциация при споменаването на думата пенсия у нас - ниските ѝ показатели. "Средна пенсия от 345 лева при среден осигурителен доход от 821 лева. Надявам се при превода преводачите да не объркат лева с евро", Валери Симеонов, вицепремиер на България.

Що за приумица е т.нар. PEPP и каква алтернатива предлага той за европейските пенсионери обясни Габриел Бернардино, председател на европейския орган за пенсионно осигуряване:

“PEPP няма да замени другите лични пенсионни продукти, а по-скоро ще бъде нещо като допълнение, което ще предостави по-голям избор на всички европейски граждани. Ще има възможност за избор. Този продукт ще се възползва от всичките предимства на един общ европейски пазар. Това ще бъде един безопасен, прозрачен и рентабилен продукт за лични пенсии“.

Той добави:

“PEPP трябва да бъде предоставен чрез дигиталните устройства, за да можем да привлечем повече млади хора. Младите хора имат алергия към документи, които трябва да бъдат попълвани. На тях им трябва нещо, в което да вярват. За да увеличим спестяванията и да привлечем повече млади хора имаме нужда от продукт, който е нов, съвременен и иновативен“.

Целия репортаж вижте във видеото.