В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Плоският данък изпълни целите си при физическите лица

Калоян Стайков, старши икономист в ИПИ, В развитие, 30.05.2018

13:42 | 30 май 2018
Обновен: 13:42 | 30 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Плоският данък изпълни целите си при физическите лица, a спрямо бизнеса е рано да се коментира. Това каза Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Той подчерта, че е хубаво да се уточнява какво се има предвид, говорейки за плосък данък, тъй като има плосък данък при корпоративното облагане и при доходите на физически лица.

„Това са различни данъци и приходите от тях зависят по различни начини от приходите от икономиката. Когато говорим за данъка върху доходите на физически лица, той постоянно расте и единственото изключение е 2010 г., когато намалява с 10 млн. лв. на фона на 2 млрд. лв. приходи. Докато всички останали данъчни приходи се сринаха. Това е единственият данък, който постоянно расте и това, че за 1 година е намалял с 10 млн., не може да се твърди, че е обръщане на тенденцията има проблем.

При корпоративните данъци има съвсем различни фактори, които оказват влияние. Там има възможност за отлагане на данъчни плащания. А при осигуровките, които до голяма степен са свързани с развитието на пазара на труда, също има забавени и стари плащания, така че там също е трудно да се отчете ефекта, ако се гледа година за година“.

Експертът обоснова твърдението си, че плоският данък е ефективен:

„Не разбирам по какъв начин плоският данък не е изпълнил целите си, при положение, че една от основните цели беше да насърчи полагането на труд, изсветляването на доходите и именно това виждаме след въвеждането му. Веднага след като беше въведен, по време на кризата, докато има спад на заетите, виждаме постоянно увеличение от приходите от данък върху доходите на физически лица. Тоест в условия на криза виждаме не само, че това е единственият данък, който расте, а виждаме и изсветляване на данъчните приходи. Обратно, след приключване на кризата и след започналото възстановяване, виждаме доста добро възстановяване на пазара на труда, и че в момента се намираме на рекордно високи нива на заетост. Тоест плоският данък напълно изпълни целите, с които беше въведен и не мога да разбера как той е проблем за социалните условия или за икономиката като цяло“.

Данъчната система е направена по такъв начин, че да генерира максимално най-ефективен по обем приход за бюджета и този приход да се използва по предназначение, добави Калоян Стайков.

„Проблемът при нас е не, че парите са малко, а че не се харчат както трябва. Ние сме на върха на всякакви класации по прахосване на публични средства. И това всъщност е проблема, не толкова, че няма пари, а и че и малкото пари, с които разполагаме, не се харчат по предназначение. Това е като да имате дупки в джобовете и да се чудите как да натъпчете повече пари в тях, така че да ви стигнат за целия ден. Няма как. Първо трябва да си зашиете джоба, да запушите всички дупки и тогава да мислите за още пари. Ние не сме го направили това. При нас първото нещо е да се каже „Трябват ни още приходи“. Но те пак ще изчезнат в пясъка“.

Целия коментар вижте във видеото.