В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България е сред добре справящите се с въвеждането на GDPR

Румяна Йорданова, адв. кантора Пенков, Марков и партньори, В развитие, 25.05.2018

14:14 | 25 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компаниите не успяха да се подготвят навреме. Но това не е явление само в България, световна тенденция е да се чака последния момент. Такова мнение изрази Румяна Йорданова от адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори“ в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Това, което можем да отбележим като позитивен факт е, че България е сред държавите, които са по-напред от останалите“.

Йорданова посочи, че към момента действащият закон предвижда доста високи мерки за защита на личните данни, които са близки до тези, които регламентът предвижда.

"Ако администраторът в България и досега си е спазвал законодателството, то съвсем минимални усилия са били необходими, за да съответства на регламента“.

Тя посочи още, че промяната включва единствено преминаване от регистрационен режим в момента към демонстриране на практика в съответствие с изискванията на регламента.

„Това е най-същественото, което ще засегне администраторите. От там насетне правомощията на Комисията за защита на личните данни не са осезаемо разширени. Не бива да се спекулира и да се преекспонира с това нещо. Трябва всеки администратор да направи така, че да демонстрира при евентуална проверка, а и съобразно ежедневната си дейност, че спазва спазва защитите за личните данни“.

По думите ѝ регламентът цели да улесни бизнеса на европейско ниво, даже и на световно, когато се обработват лични данни на европейски граждани.

„И цели именно да създаде една унифицирана регламентация, която да се спазва от всички еднакво“.

Има ли юридически пропуски в регламента? Има ли риск да се стигне до свръхзащита на личните данни?