В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европа демонстрира единност срещу политиката на Тръмп

Д-р Калоян Методиев, политолог, В развитие, 17.05.2018

20:55 | 17 май 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

За първи път Европа толкова единно и категорично застана срещу политиката на Тръмп по толкова голям въпрос, каквото е решението на американския президент за излизане на страната му от ядреното споразумение с Иран. Това каза политологът д-р Калоян Методиев в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Можем да говорим за една хладина, която вее през Атлантика в момента“.

Европа предприе тази стъпка, защото евентуална война в Близкия Изток по границата с Европа може буквално да „взриви“ европейския проект, твърди експертът.

„ЕС е създаден, за да се предотврати възможността за голяма война. А една война по границите му, която може да въвлече Иран, Турция, Близкия Изток, Северна Африка, означава, че може да въвлече Балканите и останалата част на Европа. А ЕС се страхува от подобен сценарий. Знаете само от една мигрантска криза колко се разклати европейската конструкция и до какви промени доведе политически“.

„Мисля, че сигурността е по-важна от икономическите интереси. Фирмите могат да понесат някои загуби, могат да се изтеглят, да минат в режим на санкции, да заобикалят санкциите, да търсят гъвкавост, но една война взривява всичко – иконимика, социален ръст, човешки жертви, дестабилизира политически ЕС. Това, което направи Тръмп, беше нож в гърба на ЕС и затова отношението към него е еднозначно“.

Политологът коментира действията на американския президент:

„Тръмп кара по собствен ред, не се съобразява със съюзниците и с това, че може да сме в рамките една огранизация НАТО, но ние сме буквално на фронтовата линия до горещите зони и ние поемаме всички удари, докато океана пази големия партньор“.

Той добави:

„От Тръмп в бъдеще може да очакваме всичко. Той е бизнесмен, очевидно е подкарал политиката по някакви бизнес модели, които са му познати. Но не може да се кара по този начин в политиката – да отменяш международни договори/.../Икономиката и политиката имат нужда от стабилност“.

Целия коментар очаквайте във видеото.